2024. május 2. - Zsigmond

A nemzeti akadémiák szerepéről

Korunkban átalakul az akadémiák szerepe, amelyeknek a nemzeti sorskérdések mellett az emberiség előtt álló globális kihívásokra is választ kell adniuk - hangsúlyozta Pálinkás József az MTI-nek.
2008. október 9. csütörtök 17:52 - Hírextra
Az MTA elnöke abból az alkalomból nyilatkozott, hogy pénteken előadást tart Podgoricában A nemzeti tudományos akadémia szerepe a XXI. században című nemzetközi konferencián.

A tanácskozáson Albánia, Bosznia-Hercegovina, Bulgária, Csehország, Észtország, Lengyelország, Lettország, Macedónia, Magyarország, Németország, Oroszország, Románia, Szerbia, Szlovákia, Törökország tudományos akadémiája képviselteti magát a legfelsőbb szinten. Részt vesznek továbbá az Európai Akadémia, az Ázsiai Akadémiák Föderációja és a Harmadik Világ Akadémiájának vezetői is. A tanácskozás fővédnöke Milo Djukanovic montenegrói miniszterelnök.

A konferencia középpontjában a közép- és délkelet-európai nemzeti akadémiák helyzete lesz. A résztvevők hat tematikus ülés keretében vizsgálják az akadémiák lehetőségeit, feladatait és helyzetét a társadalom, a kiválóság, a fiatalok, a politika, az integritás és a tanácsadás vonatkozásában. Az Akadémia és a fiatalok című szekció nyitóelőadását, valamint a konferencia összefoglaló előadását Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke tartja.

"A nemzeti akadémiák tradíciókra épülő szervezetek. Megalakulásukkor, s bizonyos értelemben még ma is a nemzeti tudományosság letéteményesei voltak. Az MTA-t a magyar nyelv ápolására, a hazai tudományosság előmozdítására hozták létre. Részben ma is ez a feladatunk" - magyarázta Pálinkás József.

Mint kifejtette, a globalizált világban azonban az akadémiáknak többes funkciója van."Természetesen továbbra is fontos, hogy a nagy nemzeti kérdésekben tanácsot adjanak, de hozzá kell járulniuk a versenyképességhez. Ahogy a davosi Világgazdasági Fórum ajánlásokat fogalmaz meg, az akadémiáknak is hatékonyabban részt kell venniük a nemzetközi trendek formálásában. Ehhez jól illeszkedik a Tudomány Világfóruma, amelyet immár negyedik alkalommal rendezünk meg jövőre Budapesten. Ez a fórum a többi hasonló összejövetelhez hasonlóan hivatott elősegíteni, hogy az akadémiák nagyobb szerepet kapjanak a világban az emberiség előtt álló nagy kérdések megválaszolásában. Ilyen egyebek közt a klímaváltozás, vagy az energiaellátás".

Hozzáfűzte: Az akadémiák hagyományaik folytán mindig fontos szerepet töltöttek be, s töltenek be abban, hogy a tudományban, és általában a közéletben az etikus magatartás kerüljön előtérbe.
"Azt gondolom, hogy az akadémiáknak ilyen szerepet kell játszaniuk a globális világban is. A mostani hitelválság jól példázza, hogy a globális világ bizonyos történései mily erősen érintik az egyes országokat. A hitelválságnak vannak tudományos és etikai vonatkozásai is, hiszen ha a gazdaság elméletével foglalkozók világszerte hamarább felemelték volna a szavukat a helytelen pénzügypolitika ellen, felvetéseiken talán elgondolkodnak a döntéshozók, s nem alakul ki ilyen mérvű krízis" - hangsúlyozta Pálinkás.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását