2024. április 26. - Ervin

Sikeres esőerdő-újraélesztés Costa-Ricán

Helyi fafajok elegyével ültettek be marhalegelőket Costa Ricában 1993-ban, ötven évvel azután, hogy a közép-amerikai ország esőerdeinek zömét kiirtották. Tíz évvel később a Cornell Egyetem végzőse, Jackeline Salazar helyszínenként több mint száz fajt szám
2008. május 11. vasárnap 13:57 - Hírextra
"Az erdők helyreállításával nem csak bővítjük az erdőterületeket, hanem az eróziót is meggátoljuk és javítjuk a helyi emberek életminőségét" - magyarázta Carl Leopold, a Cornell Egyetem Növénytani Intézetének nyugalmazott kutatója. Hangsúlyozta, hogy az ivóvíz jobban elérhető lesz, ha sok az erdő - a fák gyökerei ugyanis szivacsként a területen tartják a csapadékvizet, és az nem folyik el.

Egy esőerdő teljes helyreállítása akár évszázadokba is telhet, de Leopold, aki Salazarral együtt az Ecological Restoration című szaklapban publikálta eredményeiket, bizakodik. Azon a talajon, amelyet ötven éven keresztül megszámlálhatatlan pata tiport, és amelyből kimosódtak a tápanyagok, évente átlagosan két métert nőnek ma a fák.

Leopold szerint ez meghökkentő eredmény, és valószínűleg a gombák és fák szimbiózisának köszönhető. Úgy tűnik, a gombák megmaradtak a talajban - régebbi kutatások ugyanis bizonyítják, hogy nélkülük sok növény csak sínylődik.

A projekt ígéretes eredményei szerint az elegyes ültetésekkel meg lehet alapozni egy komplex esőerdőt. Ha helyi gazdálkodók is alkalmazzák a módszert, csökkentik az eróziót, és létrehoznak egy olyan erdőt, amelyet fenntartható módon, egyszerre csak egy-két fát kivágva hasznosíthatnak is - vélik a kutatók.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását