2024. május 18. - Erik, Alexandra

A NATO-t nem fenyegeti a pénzügyi válság?

Nem veszélyezteti az atlanti tagállamok NATO-vállalásait a pénzügyi válság - mondta James Appathurai, a NATO szóvivője csütörtökön Budapesten.A globális pénzügyi válság ellenére nincsenek kételyek afelől, hogy a NATO-tagállamok teljesítik vállalásaikat -
2008. október 9. csütörtök 21:12 - Hírextra
A tanácskozáson elhangzottakkal kapcsolatban kiemelte: a tagállamok képviselői megvitatták, hogy több kiképzőre és több helikopterre van szükség Afganisztánban.A munkaebéd keretében a NATO európai erőinek főparancsnoka, John Craddock javaslatot tett arra, hogyan tudná a katonai szövetség vezetése alatt működő nemzetközi biztonsági erő (ISAF) erősítené részvételét az afganisztáni kábítószer-kereskedelem elleni fellépésben. Erre, akárcsak az ISAF-et érintő többi a kérdésre még visszatérnek a budapesti tanácskozáson csütörtökön, illetve pénteken - mondta el a szóvivő.

Hozzávetőleg még húsz kiképzőcsoportra lenne szükség az afgán nemzeti haderő felkészítéséhez - mondta a szóvivő. A miniszterek üdvözölték az afgán kormány döntését, hogy 130 ezerre növeli a védelmi erők létszámát, emlékeztettek azonban arra, hogy a nagyobb létszám több kiképzőt is igényel.

A NATO esetleges új afganisztáni stratégiájáról azonban egyelőre nem tárgyaltak a miniszterek - mondta el James Appathurai az MTI érdeklődésére azzal a csütörtöki hírrel kapcsolatban, hogy az Egyesült Államok sürgősen felülvizsgálja az Egyesült Államok Afganisztán-politikáját az ottani háborús helyzet gyors romlása miatt.

Nem került szóba az sem, hogy a NATO tárgyalásokat kezdjen-e a fundamentalista tálib felkelőkkel - mondta el a szóvivő egy újságíró kérdésére azzal kapcsolatban, hogy a közelmúltban az afgán elnök tárgyalásokra szólította fel a tálibok vezetőjét. A NATO-nak nem is feladata tárgyalni a felkelőkkel - tette hozzá. A miniszterek egyetértenek azonban abban, hogy a fegyveres fellépés nem lehet az egyedüli módja afganisztáni stabilitás megteremtésének.

A miniszterek üdvözölték a "bár törékeny, de tartós stabilitást" Koszovóban. Megerősítették: a NATO elkötelezett a szintén az irányítása alatt működő koszovói békefenntartó erőben (KFOR) való részvétel mellett.

A miniszterek megállapodtak arról, hogy hadihajókat küld a NATO Szomália partjaihoz, hogy visszaszorítsák a kalózkodást és segítsék a segélyszállítmányok célba juttatását. A Világélelmezési Program és az ENSZ-főtitkár kérésére a NATO egyik hadiflottája Szomália partjainál biztosítja majd az ENSZ világélelmezési programja segélyeinek célba juttatását és a kalóztámadások visszaszorítását.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását