2024. május 18. - Erik, Alexandra

A XX. századot formáló amerikai nők

Judy Garland a mozivászonról, Isadora Duncan, a tánc forradalmára, akárcsak a két énekesnő, Ella Fitzgerald és Joan Baez: csak néhány a leghíresebbek közül. A mi időnk asszonyai címmel a XX. század leghíresebb amerikai nőalakjait bemutató fotókiállítás ny
2008. október 9. csütörtök 21:20 - Hírextra
Ann Shumard, a kiállítás kurátora elmondta, hogy a bemutatott 90 személyiség az élet legkülönbözőbb területein működött: volt közük politikus, képzőművész, feminista, konyhaművész, énekesnő, színésznő, polgárjogi harcos.

A felvételeken életük emlékezetes pillanataiban láthatók: Marilyn Monroe amerikai csapatoknak énekel Koreában, a fogyatékosok jogaiért küzdő süketnéma és vak Helen Keller kezében Braille-írásos könyvvel áll a fényképezőgép elé, Janis Joplin rockénekesnőt pedig Linda McCartney egy 1967-ben készült felvétele mutatja be.

Julia Child, a francia konyha nagy népszerűsítője egy húsboltban tűnik fel, az 1917-ben megörökített Margaret Sanger feminista harcos börtönbe is ment a családtervezés ügyéért, Althea Gibson, a tenisz fekete bőrű csillaga pedig a Harlem utcáin tanít gyerekeket erre a sportra.

"Megannyi gazdag, inspiráló történet" - mondja Ann Shumard, rámutatva kedvenc felvételére. Ezen Virginia Apgar látható, amint világra hozza gyermekét. A híres aneszteziológus orvosnő nevéhez fűződik az Apgar-szám, amelynek öt tesztjét ma is használják az újszülöttek egészségi állapotának megállapítására.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását