2024. május 17. - Paszkál

56-os hősőkről neveznek el utcákat

A XI. kerület kezdeményezésére az 1956-os forradalom hőseinek "utcanév-bokor" állíthat emléket a városrészben, ha a Fővárosi Közgyűlés városképvédelmi bizottságának támogató határozatát október végén a közgyűlés is helyben hagyja - tudta meg az MTI csütör
2008. október 9. csütörtök 18:39 - Hírextra
Ughy Attila (Fidesz) bizottsági elnök és Horváth Gyula (MSZP) alelnök tájékoztatása szerint egyhangúlag támogatták, hogy Maléter Pálról, a Nagy Imre-kormány párton kívüli honvédelmi miniszteréről nevezzenek el egy jelenleg névtelen közterületet, amely a Nagyszeben utcát és a Beregszász utcát köti össze.

Egy másik névtelen közterületet, amely a Nagyszeben utcát köti össze egy telekkel, Pálinkás Antal utcának neveznék el. Pálinkás Antal - eredeti nevén gróf Pallavicini Antal - 1956. október 30-án Tildy Zoltán államminiszter utasítására Budapestre kísérte a rétsági laktanyából Mindszenty József bíborost, hercegprímást. Maléter Pálhoz hasonlóan 1956 után őt is kivégezték.

Egy ugyancsak névtelen közterület, amely a majdani Maléter Pál utcát köti össze a Menedékes utcával, Povl Bang-Jensen dán diplomata nevét venné fel. Ő az ENSZ-ben 1957-ben létrehozott Magyarország Bizottság titkáraként a további megtorlástól tartva nem fedte fel a bizottság előtt sem az általa meghallgatott magyar menekültek nevét. Emiatt állásából elbocsátották, s 1959 novemberében az 1956-os magyar eseményeket tárgyaló ENSZ-közgyűlés napján, máig tisztázatlan körülmények között meghalt.

A Rahó utcát és a Dayka Gábor utcát összekötő, jelenleg szintén névtelen közterületet Bali Sándorról neveznék el. Ő 1956 után 12 év börtönbüntetést kapott, mivel a forradalom idején a Beloiannisz Híradástechnikai Gyár munkástanácsának elnöke volt.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását