2024. május 5. - Györgyi

Vas hallgat

Vas János semmilyen módon nem jelezte távozási szándékát az MDF-frakcióból - tájékoztatta Herényi Károly, a demokrata fórum képviselőcsoportjának vezetője szerdán az MTI-t.
2008. október 8. szerda 20:03 - Hírextra
Herényi Károly arra reagálva közölte ezt, hogy a Tisztelet Társasága bejelentette: nem működnek együtt tovább az MDF-fel, ezért felszólítják Vas János képviselőt, hogy lépjen ki az MDF-frakcióból és függetlenként képviselje tovább a szépkorúakat.

Az MDF frakcióvezetőjének kommünikéje szerint az MDF és a Tisztelet Társasága közötti együttműködés megszakításával kapcsolatosan alaptalan találgatások kaptak szárnyra.
"A történtek ellenére Vas János továbbra is az MDF-frakció tagja. A Tisztelet Társasága által delegált képviselő semmilyen módon nem jelezte a képviselőcsoportból való távozási szándékát" - írta Herényi Károly.

Az MDF parlamenti frakciója így továbbra is tíz fővel és továbbra is Vas Jánossal együtt képviseli a konzervatív értékeket az Országgyűlésben - tette hozzá, hangsúlyozva: a frakció megszűnése nincs napirenden.

A társaság szerdai közleményében az állt, hogy "a Tisztelet Társasága az MDF választmányának március elején hozott döntéseként a Tisztelet Társasága és az MDF 2010-es választási együttműködésére vonatkozó ajánlatát elutasította. Egyben kezdeményezi az MDF-fel kötött 2006-os választási megállapodás felbontását." Közölték azt is, hogy az elnökség felszólítja Vas János országgyűlési képviselőt, hogy lépjen ki az MDF-frakcióból és függetlenként képviselje a szépkorúakat az Országgyűlésben.

Vas János az MTI megkeresésére nem kívánt nyilatkozni arról, kilép-e a frakcióból.
Dávid Ibolya, az MDF elnöke reagálásában az MTI-nek azt mondta, hónapok óta nem tárgyalnak a társasággal, ezért, mint megjegyezte, természetes volt a Tisztelet Társaságának reakciója.
Balsai István (Fidesz) szerdai budapesti sajtótájékoztatóján újságírói kérdésre a történtekre a következőt mondta: sajnálják, hogy "Antall József pártja ide jutott".

Amennyiben Vas János eleget tenne a Tisztelet Társasága felszólításának, akkor kilenc főre csökkenne az MDF eredetileg 11 fős képviselőcsoportja, hiszen múlt hétfő óta az MDF-ből kizárt Almássy Kornél már független képviselőként dolgozik a parlamentben.A házszabály szerint akkor szűnik meg egy képviselőcsoport, ha tagjainak száma tíz fő alá csökken.

Ez alól csak az jelent kivételt, ha a képviselőcsoport eleve 10 fő alatti létszámmal jött létre. A házszabály ugyanis lehetőséget ad frakcióalakításra akkor is, ha az egyazon párthoz tartozó országgyűlési képviselők száma nem éri el a tizet, de pártjuk listáról mandátumot szerzett és a párt listájáról mandátumot szerzett valamennyi képviselő ehhez a képviselőcsoporthoz csatlakozik.
Ez azonban nem érvényes az MDF-re, hiszen Almássy Kornél és Vas János is országos listán jutott be a parlamentbe.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását