2024. május 6. - Ivett, Frida

Székely szerint négy kell

Négy törvény módosítása szükséges az egészségügyi rendszer átalakításához, a módosításokat október 15-ig kell a kormány elé vinni - mondta az egészségügyi miniszter a szerdai kormányszóvivői tájékoztatón, Budapesten.
2008. október 8. szerda 17:33 - Hírextra
Székely Tamás elmondta: augusztus közepén zárult le a Biztonság és partnerség dokumentum társadalmi vitája, amelynek nyomán számos kiegészítés került az anyagba. A tárcavezető hármat emelt ki: a lelki egészség országos programjára, a gyógyszerpiac kérdéseire, valamint a fogászati ellátás fejlesztésére vonatkozót. Hozzátette: a jobb ellátásért módosítani szeretnék az egészségügyről szóló, a gyógyszergazdaságossági törvényt, az egészségügyi ellátórendszer fejlesztéséről szóló jogszabályt, valamint a kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló törvényt.

A jogszabálymódosításokkal kapcsolatban a szakmai szervezetek véleményét csütörtökre várja az egészségügyi kormányzat - tette hozzá.A tárcavezető néhány szóban kitért az egészségbiztosítás átalakítására. Mint mondta, egy egészségbiztosító lesz, a 19 megyei pénztárt pedig hét regionális pénztár váltja fel. Megvalósul a szolgáltatás-vásárlás, az új rendszer ügyfélközpontú lesz.

Székely Tamás kifejtette: az ellátórendszer fejlesztéséről szóló törvényt az Alkotmánybíróság legutóbbi határozata nyomán kell megváltoztatni, a módosítások eredményeként rugalmasabb lesz a szabályozás.

Kérdésre válaszolva a miniszter cáfolta, hogy visszaállítanák a részleges térítési díjat abban az esetben, ha a beteg nem a beutaló szerinti ellátást veszi igénybe.A védőoltások után fizetett díjakról szólva Székely Tamás elmondta, a pneumococcus elleni védőoltásért nem kérhet pénzt az orvos, azonban 25 ezer forinttal megemelték a házi gyermekorvosok finanszírozását, és 10 ezerrel a vegyes praxisokét.

"Úgy gondolom, hogy hamis az az állítás, hogy többletfeladatot kell elvégezniük (az orvosoknak) és nem kapnak pénzt érte" - fogalmazott a miniszter, aki hozzátette: az a háziorvos, aki a 0-2 éves korosztály oltását pénzért végzi, szankcióra számíthat.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását