2024. május 20. - Bernát, Felícia

Közlekedési és világkáosz – NATO-csúcs Budapesten

A világ haderejének nagy részét magában tömörítő NATO csütörtökön és pénteken tartja értekezletét Budapesten. Emiatt vagy hétszáz magas rangú diplomata és katonai vezető érkezik az országba, amelynek köszönhetően biztonsági óvintézkedések sokasága bénítja
2008. október 8. szerda 17:34 - Pásztor Balázs
Mi lesz a téma?

A NATO és Magyarország
Magyar nevén Észak-atlanti Szerződés Szervezete, amely jelenleg 26 észak-amerikai és európai ország szövetsége, és melyet 1949. április 4-én alapítottak Washingtonban, a II. világháború után. Célkitűzéseit az Észak-atlanti Szerződés rögzíti, mely értelmében minden lehetséges módon biztosítják a tagállamok szabadságát és biztonságát (manapság már a tagországok határain kívül is jelen vannak). Magyarország - Csehországgal és Lengyelországgal közösen - 1999-ben vált a szövetség tagjává.

Magyarország érdemei a szövetség berkein belül még a csatlakozás előtt kezdődtek, az 1995. decemberi beindításától 2004 végi lezárásáig tartó Bosznia-Hercegovina stabilizálásával. Az IFOR/SFOR-művelet keretében Magyarország befogadó támogatást nyújtott a műveletben szolgáló NATO- és partnerországi kontingenseknek, és saját kontingenssel is részt vett a küldetésben. Később a koszovói válság nyomán elindított jugoszláviai légi műveletet hazánk sokoldalúan támogatta, jelenleg is kb. 470 magyar katona szolgál az ottani KFOR-ban. 2003. augusztusától 2004.  decemberéig Irakban 300 fős magyar katonai kontingens teljesített szolgálatot, jelenleg 18 kiképzőtiszt segíti az ottani munkát. Bosznia-Hercegovinában az Integrált Rendőri Egységben veszünk rész, egy századnyi erővel. Afganisztánban 2002 óta szerepelünk a NATO munkájában, nemrég Magyarország félévre átvette a kabuli nemzetközi reptér irányítását, továbbá egy különleges műveleti csoportot telepített - műveleti területekre - egy éves időtartamban, így már több mint háromszáz fővel képviseltetjük magunkat az ottani ISAF hadműveletekben. Elkészült az új Magyar Nemzeti Katonai Stratégia is, melyet még jóvá kell hagyatni.
A csúcstalálkozón ott lesz a huszonhat tagország, és a hamarosan teljesen csatlakozó Horvátország és Albánia védelmi miniszterei, valamint a NATO-val partner-szövetségben álló és az afganisztáni hadműveletekben részt vevő országok szakminiszterei is – így több mint negyven delegáció. A csúcsot kifejezetten fontosnak tartják az egy év múlva rendezendő jubileumi szupercsúcsra való felkészülés miatt, valamint nem egy, tán világviszonylatban is sorsdöntő kérdésről fognak nálunk tanácskozni.

Természetesen terítékre kerülnek az elmúlt hónapok legaggasztóbb katonai eseményei, mint az afganisztáni helyzet (amit egy ismert brit tábornok erősen bírált a napokban), vagy a koszovói szerepvállalás (bár-e témát sokan túl kényesnek érzik). Értekeznek a NATO műveleteiről, valamint szóba kerül a működési hatékonyság növelése is. A jubileumi csúcson új NATO-stratégiát fognak kidolgozni, és annak koncepciója is itt fog eldőlni.

Még nem szóba hozott, de máris ellentéteket szülő kérdés lesz az új tagok védelmét célzó vészhelyzeti tervek kidolgozására, vagyis hogy egyáltalán szükséges-e. A tény az, hogy a NATO-nak jelenleg nincsenek olyan sürgősségi tervei, amelyek egy támadás esetén az összes új tagállam védelmét céloznák. Ám a kérdés igencsak aktuálisnak, és lényeginek tekinthető, ha Grúzia ügyét vizsgáljuk (vagy annak esetleges áttétét, egy új tagállamra). Az egyik vélemény szerint a sürgősségi tervek elkészítése teljesen normális és racionális lépés lenne, míg az ellenzők kissé eltúlzottnak látják, és Oroszország válaszlépésétől tartanak.

Felvetődtek hírek a távozó Jaap de Hoop Scheffer NATO-főtitkár esetleges magyar tisztségpótlásáról, Szekeres Imre honvédelmi miniszter személyében, de ez még semmilyen hivatalos megerősítést nem kapott. A találkozót kihasználva Gyurcsány Ferenc miniszterelnök csütörtökön fogadja a NATO-főtitkárt, valamint ugyanazon a napon megbeszélést folytat Robert Gates amerikai védelmi miniszterrel is. Eközben a Fidesz közleményben üdvözölte a csúcsot, és hangoztatta Ukrajna (ami a legutóbbi Timosenko–Putyin találkozóval eléggé beárnyékolódott) és Grúzia mielőbbi csatlakozásának szükségességét.

Káosz a városban

A küldöttek kisebb része ma este érkezik, így a közlekedési őrület már a délutáni órákban elkezdődik, de a holnapi nap teljesedik ki egészében, egészen péntek éjjelig. Útlezárások, parkolási tilalom, szállodák megközelíthetetlensége, és ami csak kell: légzáron kívül a lehető legmagasabb biztonsági intézkedések vannak érvényben. A csúcs nagyjából egymilliárd forintba került az államnak. A forgalomkorlátozásról a maga teljességében itt lehet olvasni. A csúcshoz kapcsolódóan október 12-én NATO partnerségi futófesztivált szerveznek

Néhol a biztonsági intézkedések már a józan ész hiányának határát súrolják, ami ellen Rogán Antal, Belváros-Lipótváros polgármestere is felemelte hangját. A Köztársasági Őrezred kérése szerint az Apáczai Csere János utca, a Régiposta utca és a Pesti Barnabás utca épületeinek Mariott szállodára néző ablakait a rendezvény teljes időtartama alatt csukva kellene tartani. Természetesen a lakók nem fognak három napig friss levegő és napfény nélkül élni, így ez a kérés valószínűleg nem fog teljesülni.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását