2024. május 2. - Zsigmond

Bendek Fülöp ügyében nyomoznak

Várhatóan június 9-ig befejeződik a nyomozás a hivatali visszaéléssel gyanúsított Benedek Fülöp, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. vezérigazgató-helyettese, az agrártárca korábbi szakállamtitkára és további három gyanúsított ügyében. Ezt a Fejér Megyei F
2008. május 26. hétfő 17:09 - Hírextra
Várhomokiné Rabi Noémi tájékoztatása szerint a nyomozás egy 202 hektáros pákozdi ingatlan művelésből való - nem a jogszabályoknak megfelelő - kivonása miatt indult el.

A törvénysértő határozatot a székesfehérvári földhivatal 2006. decemberében hozta, s a Fejér Megyei Főügyészség annak jogszabálysértő volta miatt jelentett be óvást. Azt azonban földhivatal nem fogadta el.

A megyei főügyészség ezért tavaly februárban a határozat hatályon kívül helyezésére nyújtott be keresetet a Fejér Megyei Bírósághoz. A bíróság a keresetnek helyt adva, hatályon kívül helyezte a földhivatal óvást elutasító határozatát.

Az eljárás során merült fel annak a gyanúja, hogy a földhivatal az akkor még az agrártárca szakállamtitkáraként dolgozó Benedek Fülöp jogellenes befolyására hozta meg a határozatát, ezért a főügyészség tavaly nyáron hivatali visszaélés bűntettének gyanújával elrendelte az ügyben a nyomozást.

A nyomozással a székesfehérvári nyomozó ügyészséget bízta meg.
A szóban forgó ingatlant - amely korábban katonai lőtér volt - egy székesfehérvári vállalkozó vásárolta meg, azzal a céllal, hogy a panorámás telken üdülőfalut és golfpályát létesít - mondta az MTI érdeklődésére Pákozd polgármestere.

Takács János tájékoztatása szerint a korábbi katonai lőteret csak a Nemzeti Földalaphoz kerülését követően minősítették mezőgazdasági hasznosítású területté. Mivel a korábbi funkciójánál fogva, lőszerrel, olajjal szennyezett a talaj, a mentesítés végett ideiglenesen ki kellett volna vonni a művelés alól, s a vállalkozó - akit az MTI-nek hétfőn nem sikerült elérnie - azért kérte a földhivataltól a művelés alóli kivonást.

Az MTI információja szerint a lőszermentesítést megelőző felmérés 10 millió forintba került, s további 40- 45 millióért végezték volna el a terület mentesítését.

Az ingatlan egyébként a Natura 2000 program része, s a szigorú természetvédelmi előírások miatt nem beépíthető.

Benedek Fülöp a Magyar Nemzet pénteki számában megjelent írásra reagálva, az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében kijelentette: lelkiismerete tiszta, jogsértést nem követett el, egy hatósági ügy körülményeiről hallgatták ki.

Szavai szerint annak lényege, hogy állítólag hivatali hatalmával visszaélve, elősegítette egy földhivatali hatósági ügy lezárását.
A volt szakállamtitkár a gyanúsítás ellen panasszal élt, de azt a megyei főügyészség elutasította. Az elutasító döntés ellen a Legfőbb Ügyészséghez fordult, hogy panaszát érdemben bírálják el, s szüntessék meg ellene az eljárást. A beadványra még nem kapott választ.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását