2024. május 8. - Mihály

Pálinkás kolbász

Pálinkás jó reggelt és még pálinkásabb jó estét kíván a Budai Vár minden ínyencnek hétvégére. Az október 10. és 12. között megrendezésre kerülő eseményen ráadásul kolbászból lesz a kerítés. Indul a II. Pálinka- és Kolbászfesztivál.
2008. október 8. szerda 09:55 - Hírextra
2008-ban már második alkalommal kóstolhatjuk meg a világhírű magyar pálinkákat és az ízélményeket fokozva egy másik hungarikumnak számító hazai terméket, a legkiválóbb magyar kolbászkészítők igazi különlegességeit.

Ma már csak a Magyarországon előállított, kizárólag gyümölcsből készült párlatok hozhatók forgalomba pálinka néven. Ami nem pálinka azt az ötletdús „szeszes ital” néven lehet csak forgalmazni. Egy liter finomszesz jelenleg 180-240 forint körüli áron állítható elő, míg egy liter valódi barackpálinka önköltségi ára - a terméstől függően -1300-1600 forint.

Második, de nem az utolsó

A második Budavári Pálinka- és Kolbászfesztiválnak a főváros talán legszebb helyszíne, a Budai Várnegyed Savoya terasza ad otthont. A Magyar Pálinka Marketing Kht. a hungarikumok igazi értékére szeretné felhívni a figyelmet, céljuk nemcsak a hagyományőrzés, hanem ezek megismertetése a magyar és a külföldi látogatókkal.

A korábbi pálinkafesztiválokhoz hasonlóan idén is nagy volt az érdeklődés a gyártók között, a szervezők azonban a hely szűke miatt kénytelenek limitálni a létszámot, így kizárólag a legjobb tizenöt pálinkafőzde és a legkülönlegesebb kolbászkészítők mutathatják be portékáikat.

Ital mellé zenebona

A gasztronómiai élményeken túl számos zenei rendezvény biztosítja majd a fesztiváli hangulatot, a magyar folk-, és jazzélet jeles képviselőivel igai zenei csemegékre is számíthatnak a kilátogatók.

Sztárjaink közül is akadnak jó néhányan, akik a kulturált pálinkafogyasztás hívei, és már alig várják, hogy az eseményen minél több különlegességet megkóstolhassanak. Roy és Puskás Peti például egyaránt a málna pálinkát favorizálja.



Puskás Petiről kiderült, bár a nemes itallal az egyetemi évei alatt kezdett ismerkedni, azóta rájött, a kulturált pálinkafogyasztáshoz az embernek is éretté kell válnia.

„Nemrég jártam egy pálinkafőzdében, ahol döbbenettel figyeltem, mekkora mennyiségű gyümölcsöt használnak fel egy üveg ital elkészítéséhez. Azóta még biztosabban tudom, hogy korántsem sznobizmusból kerülnek ilyen sokba a minőségi pálinkák – fejtette ki a Jóban Rosszban sztárja. – Az utóbbi időben több alkalommal is volt lehetőségem különböző fajtákat kóstolni, az egyik kedvencem egy málnából készült típus, ami még nem is került forgalomba. Most már érzem a különbséget az ízek valamint a minőségek között is. Arra is rájöttem, hogy a mutatós üvegekbe csomagolt minőségi pálinka igazán nívós és elegáns ajándék lehet.”

Hasonlóképpen vélekedik Roy is. Az énekes ismeretségi körében ráadásul igazi pálinka szakértő is akad. „A zenekari sofőrünk édesapja rendszeresen főz pálinkát, habár ő maga ritkán fogyasztja. Igen költséges hobbi ez számára, de a vendégei, köztük én is, nagyon örülünk neki. Kóstoltam már sokféle pálinkát, kedvenceim a mézesek, és a málna pálinka is nagyon ízlett.”

Az esemény részletes programja:
Október 10. péntek
16.00 óra Club Era
18.00 óra Rootskompakt
20.00 óra Anselmo

Október 11. szombat
16.00 óra Judrom
18.00 óra Karavan Familia
20.00 óra Mitsoura

Október 12. vasárnap
16.00 óra Harcsa Veronika
18.00 óra Goulasch Exotica
20.00 óra Csík Zenekar és Lovasi András

Nyitva tartás: P-Sz-V: 12.00-24.00

Belépőjegy: 1700 Ft, mely tartalmaz 500 Ft értékű kóstolókupont és egy kóstolópoharat.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását