2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Olasz nyelv hete

Az olasz nyelv a hétköznapokban a fő témája az Olasz nyelv hete a világban című rendezvénysorozatnak; a budapesti Olasz Kultúrintézetben péntektől jövő vasárnapig várják az érdeklődőket előadásokkal, filmvetítéssel, kiállítással és koncerttel.
2008. október 8. szerda 08:58 - Hírextra
A programsorozat nyitányaként Giuseppe Frasso, a milánói katolikus egyetem professzora tart előadást Fegyverek és levelek kereszttüzében címmel, majd Giovanni Emo velencei nagykövet beszámolóját hallhatják az érdeklődők Mátyás király udvarában címmel a piliscsabai Pázmány Péter Katolikus Egyetemen; az előadást jövő hétfőn 3 órakor a budapesti Olasz Kultúrintézetben megismétlik - közölték a szervezők az MTI-vel.

A látogatók kiállítást tekinthetnek meg Az olasz nyelv a hétköznapokban címmel jövő keddtől, a tárlat a firenzei ALINARI társaság együttműködésével látott napvilágot.

Az Olasz Kultúrintézet filmklubjának keretében Luciano Emmer A római lányok című filmje látható kedden, melyet Michele Sitá mutat be. A következő nap, szerdán a zenebarátokat várják Rossella Ressa szopránénekes és Rosario Mastroserio zongoraművész hangversenyére; a műsoron a XIX. századi olasz zene klasszikusai szólalnak meg.

Az Olasz Kultúrintézet ismertetője szerint a Lektorok és oktatók napját csütörtökön tartják a magyar egyetemek és kéttannyelvű gimnáziumok lektorainak, oktatóinak részvételével; a rendezvény központi témája a társadalmi élet Olaszországban és Magyarországon.

Pénteken a budapesti svájci nagykövetség együttműködésével rendezett esten az érdeklődők meghallgathatják Claudio Mésoniat, az Il Giornale del Popolo napilap igazgatója előadását, majd megtekinthetik a Francesco Borromini című dokumentumfilmet.

A VIII. Olasz nyelv hete a világban című rendezvénysorozat jövő h vasárnap este 6 órakor a Hommage á Monteverdi című rendezvénnyel fejeződik be, amelyen a publikumot koncert és előadás szórakoztatja Lorenzo Arruga és a Budapesti Kamaraopera jóvoltából.

Az olasz nyelv hetét világszerte ünneplik az olasz kultúrintézetekben. Mint azt Moravcsik Andrea, a budapesti intézet sajtótitkára az MTI-nek elmondta: 99 olasz kultúrintézet van a világban, s minden év októberében egy adott témában programokat szerveznek az olasz kultúra népszerűsítése, terjesztése érdekében. A 2008-as programsorozathoz Budapest mellett a magyarországi egyetemek olasz tanszékei, Debrecen, Pécs, Piliscsaba, Szeged és Szombathely is csatlakoztak - hangsúlyozta a sajtótitkár. Hozzáfűzte: Budapesten egy héttel előbb rendezik a programokat, mint más városokban.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását