2024. május 4. - Mónika, Flórián

Megvan az első közös lemez

Oláh Kálmán zongoraművész, zeneszerző és a Budapest Jazz Orchestra (BJO) első közös lemezét november 10-én a Merlin Színházban hallhatja először élőben a közönség; az Images címet viselő CD-t szerdán mutatta be Budapesten a kiadó, a Hungaroton Classics.
2008. október 8. szerda 17:26 - Hírextra
Mint azt Elek István, a BJO szaxofonművésze az MTI-nek elmondta, a lemez ötlete 2006-ban, a Bartók-évben került terítékre először, ekkor javasolta Schreck Ferenc, a BJO vezetője (valamint az Oláh Sextett tagja), hogy kérjék föl Oláh Kálmánt egy CD anyagának megkomponálásra.
A bemutatón a zeneszerző kiemelte, hogy szívesen dolgozott a BJO-val, mert igényes zenét kértek tőle, ami nem is határozható meg egyszerűen dzsesszként, inkább kortárs improvizatív zenének nevezhető.

Elmondta, hogy a CD első két száma, amely a címet is adja, egyrészt főhajtás Bartók szelleme előtt, másrészt néhány dallamfordulat utal egyes Bartók-művekre, de ezek csak jelzésszerű utalások.
Megjegyezte, hogy kompozíciós tevékenysége során kezdettől foglalkoztatja a bartóki polimodális harmónia- és dallamvilág. E téren nincs egyedül, hiszen neves amerikai muzsikusok, köztük Keith Jarrett és Chick Corea is elindult ezen az úton, mivel azonban nem ez az "anyanyelvük", a nemzetközi színtéren a magyar dzsesszisták kitűnnek.

A magyar zenészekről mindenki elismeri, hogy ezt az amerikai zenei nyelvet éppoly jól "beszélik", mint akik ott születtek, de egyéni voltukat kiemeli a bartóki és kodályi hagyományban gyökerező "akcentus" - vélekedett Oláh Kálmán, hozzátéve: ezért tisztelik világszerte Szakcsi Lakatos Bélát és fiait, Borbély Mihályt vagy Dresch Mihályt.

"Fontosnak tartom, hogy egy magyar dzsesszzenész valamilyen módon közelítsen Bartók világához" - hangsúlyozta Oláh Kálmán, aki két évvel ezelőtt a legrangosabb amerikai dzsesszzeneszerző-verseny, a Thelonius Monk Jazz Composer's Competition fődíját is elnyerte.
A Hungaroton Classic CD-re öt Oláh Kálmán-szerzemény került, az egyetlen "idegen" szám a Round About Midnight című Thelonius Monk-szerzemény pedig egy Oláh-prológot kapott.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását