2024. május 14. - Bonifác

Bőrükön érzik a válságot

Az Egyesült Államokat sújtó pénzügyi válság súlyosságát mutatja annak a súlyos anyagi válságba került pénzügyi szakembernek a tette, aki Los Angelesben megölte családjának öt tagját, majd végzett magával.
2008. október 8. szerda 20:58 - Hírextra
Az indiai származású pénzügyi tanácsadó a rendőrségnek hagyott levelében reménytelen anyagi helyzetével magyarázta a családirtást: több hónapja nem volt munkája, ezért apadtak tartalékai, a Wall Street összeomlásával pedig végképp elfogytak.

Az eset alig néhány nappal azután történt, hogy egy 90 éves asszony öngyilkossági kísérletet követett el, amikor ki akarták lakoltatni 38 éve vett házából, mert nem tudta fizetni az arra felvett jelzáloghitel kamatait.

A két dráma jelzi, hogy az 1929 utáni legsúlyosabb pénzügyi válságnak tekintett helyzet immár sok amerikai szellemi egészségét is veszélyezteti.Nancy Molitor chicagói pszichológusnő elmondta az AFP-nek, hogy az utóbbi időben jelentősen nőtt azoknak a személyeknek a száma, akiket aggodalommal tölt el a válság és lelki segítséget kérnek.

"Az elmúlt két évtizedben sohasem láttam ilyesmit, az embereknél a nyugtalanság szintje minden rekordot túlszárnyal" - fogalmazott a pszichológusnő, akihez másfélszer annyian fordulnak mostanában, mint korábban. Nancy Molitor szerint a pénzügyi válság hatása a 2001. szeptember 11-i merényletekéhez hasonlítható.

Az érintettek kora és körülményei eltérőek: nemcsak felnőttek, de még gyerekek is vannak soraikban. "Világos, hogy nem csak a Wall Street válságáról van szó. Ahogy én látom, a gazdaság egészét érinti, szinte minden egyént, akivel találkozom" - mondja a pszichológus.

Vannak közöttük gazdag emberek, akiket egymillió dollár elvesztése nyomaszt és olyan házaspárok is, akik attól tartanak, hogy nem tudják finanszírozni gyermekeik iskoláztatását, de olyan 79 éves hölgy is akadt, aki kijelentette: "nem engedheti meg magának, hogy meghaljon."
Amikor a pszichológus erre elnevette magát, az idős asszony így magyarázta szavait: "Jó örökséget készültem három gyermekemre hagyni, de ha holnap meghalok, feleannyit kapnak, mint amennyit rájuk szerettem volna testálni."

"Az embereket félelemérzés tölti el, depresszióba süllyednek, aggódnak és azt mondják, bármennyire is iparkodnak, nem tartják már a kezükben a jövőjüket" - vélekedik Judith Bardwick, a kaliforniai San Diego egyetem klinikai pszichiátria tanára.

Los Angelesben a hatóságok azt ajánlják a pénzügyi problémákkal szembesülő embereknek, hogy hivatásosok segítségét kérjék. Ken Kondo, a Los Angeles-i járás mentálhigiéniai osztályának szóvivője közölte, hogy éjjel-nappali ügyeletet létesítettek az ilyen személyek megsegítésére.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását