2024. május 2. - Zsigmond

Merkel szerint új EU-szerződés kell

Új uniós szerződésre és az összes EU-tagállam jóváhagyására lenne szükség a Nemzetközi Valutaalap (IMF) európai változatának létrehozásához - mondta a keddi Financial Times idézete szerint a német kancellár.
2010. március 9. kedd 08:48 - HírExtra
A londoni gazdasági napilap előző nap közölte azt a magas rangú kormányforrásokból származó értesülését, hogy a német és a francia kormány új, nagy jelentőségű kezdeményezéseket tervez az euróövezeten belüli gazdasági együttműködés és ellenőrzés erősítésére, és ennek egyik eleme lenne az "Európai Valutaalap" (EMF) létrehozása a bajba került euróövezeti tagállamok pénzügyi megsegítésére.

A nap folyamán Brüsszelben Olli Rehn pénzügyi EU-biztos szóvivője is megerősítette, hogy az Európai Bizottság a görögországi költségvetési és adósságválság hatására Európai Valutaalap létrehozására kíván javaslatot tenni.

A Financial Times keddi száma azonban idéz egy sajtóbeszélgetést, amelyen Angela Merkel német kancellár kijelentette: e szervezet életre hívásához teljes körű tárgyalásokat kell tartani mind a 27 EU-tagállam részvételével. A lap szerint Merkel kijelentette azt is, hogy szerződésmódosítás nélkül nem hozható létre egy ilyen alap.

A Financial Times szerint mindazonáltal bármilyen új EU-szintű szerződés azzal a kockázattal járna, hogy óriási mértékben megosztóvá válik, különösen ilyen rövid idővel a Lisszaboni Szerződés "elhúzódó és fájdalmas" ratifikálási folyamata után. A londoni gazdasági napilap idézete szerint azonban a német kancellár kijelentette: helytelen lenne visszariadni a szükséges szerződésmódosítástól, mivel "azt szeretnénk, hogy problémáinkat a jövőben az IMF nélkül is képesek legyünk megoldani".
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását