2024. május 3. - Tímea, Irma

Az integráció művészete

Az integráció művészete: Iszlám a gyönyörű zöldellő brit tájakon címmel nyílt kiállítás Peter Sanders brit fotográfus képeiből a szegedi Belvárosi Moziban szerdán.
2008. október 8. szerda 22:50 - Hírextra
Az iszlám hitre áttért fotós képsorozata saját nézőpontból mutatja be a nagy-britanniai muzulmánok életét. A hagyományos pillanatokat ábrázoló képek mellett a fotós a brit muzulmánok életének kevéssé ismert oldalait is bemutatja, melyek esetenként rácáfolnak olyan sztereotípiákra és téveszmékre, mint például, hogy egyes közösségek nem integrálódtak vagy nem valódi részei a brit társadalomnak, illetve, hogy a muzulmán közösségek homogének - hangoztatta a budapesti Brit Nagykövetség szervezésében látható tárlatot megnyitó Greg Dorey brit nagykövet.

A kiállítás céljairól a nagykövet az MTI-nek elmondta: amit megpróbálnak bemutatni egy olyan kisebbség, amely Nagy-Britanniában él, és teljes harmóniában létezik más közösségekkel. Sajnos a brit médiában általában akkor kerülnek előtérbe a kisebbségek, mikor valami rossz történik, de szerencsére az utóbbi időben csökken az ilyen jellegű problémák száma - tette hozzá a nagykövet.

Magyarországot is érdeklik a kisebbségek, miután magyarok is vannak a határokon túl kisebbségben. Emellett itt is van egy kis számú iszlám közösség, sőt a bevándorlással itt is nő a kisebbségek száma. - "Úgy látom, hogy Magyarország hamarosan érdekelt lesz a kisebbségek iránti toleranciában és az integrációban. Szerintem, elindulhat egy tapasztalatcsere a két ország között, a jól sikerült programok kapcsán" - mondta.

A muzulmánok régóta tagjai a brit társadalomnak. Történetük több mint ezer éves múltra tekint vissza, bár az első jelentős betelepülés a XVIII. században érkezett a szigetországba. Az első mecset Wokingban épült 1889-ben. Ma már Nagy-Britannia minden részén élnek muzulmán közösségek, a legnagyobb számban azonban Londonban, Manchesterben, Birminghamben találhatóak. Míg a legtöbben Dél-Ázsiából származnak, sok az arab és afrikai, valamint a délkelet-ázsiai, balkáni és török muzulmán is. A 2001-es népszámlálás szerint 1,6 millió muzulmán él az Egyesült Királyságban, akiknek 50 százaléka már ott is született. Ez a szám mára már valószínűleg elérte a két milliót.

A tárlat egyébként Magyarországon, több helyszínen is látható volt már, kétszer Budapesten ezen kívül Zalaegerszegen. Szegeden október 20-ig marad a kiállítás, majd meghívást kapott Győrbe, Veszprémbe és Egerbe is.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását