2024. április 28. - Valéria

Átadták a Kiváló Magyar Szótár Díjat

Négy könyvkiadó öt szótárát jutalmazták idén a minőségi magyar szótárak elismerésére tavaly alapított Kiváló Magyar Szótár Díjjal, illetve különdíjjal; a kitüntetéseket szerdán, a budapesti Szótárnapon adták át.
2008. október 8. szerda 20:22 - Hírextra
Az ötödik alkalommal megrendezett Szótárnap keretében tartott díjkiosztón Prószéky Gábor, az MTA Szótári Munkabizottságának elnöke örömét fejezte ki, hogy a Kiváló Magyar Szótár Díj idei pályázatára is nagyon sok pályamunka érkezett. Ezek közül négy nyerte el a díjat, egy pedig különdíjban részesült - tette hozzá.

Díjat nyert az Akadémiai Kiadó Bárdosi Vilmos és Szabó Dávid szerkesztette Francia-magyar kéziszótára, az Aquila Kiadó gondozásában megjelent Angol-magyar szótár, amelyet szerkesztőként Lázár A. Péter és Varga György jegyez, valamint a Grimm Kiadó két kiadványa: a Dorogman György szerkesztésében megjelent Spanyol-magyar kéziszótár és a Holland-magyar kéziszótár, amelynek szerkesztője Mollay Erzsébet. Kiemelt díjban részesült az Akadémiai Kiadó gondozásában megjelent Erdélyi magyar szótörténeti tár amelynek főszerkesztője Kósa Ferenc.

Prószéky Gábor elmondta: a kitüntetést azzal a céllal alapította az MTA Szótári Munkabizottsága, hogy a színvonalas magyar szótárakat elismerésben részesítse, ezzel közvetve támogassa a magyar minőségi szótárkiadást. A díjazott köteteken feltüntetik, hogy elnyerték a kitüntetést, ezzel segítve a vásárlók eligazodását az igen széles szótár-piacon - tette hozzá.

Nádasdy Ádám, a zsűri egyik tagja úgy vélekedett, hogy a Kiváló Magyar Szótár Díj pályázata, amelyre a magyar nyelvhez és kultúrához kapcsolódó kötetekkel lehet nevezni, egy fajta "szűrő funkciót lát el" azáltal, hogy a valóban igényes, minőségi szótárakat díjazza.

A fővárosi Kempelen Farkas Hallgatói Információs Központban ötödik alkalommal megrendezett Szótárnapon megannyi - kisebb és nagyobb - magyar szótárműhely bemutatkozott. Az egész napos kedvezményes szótárvásárlással egybekötött Szótárnapot azzal a céllal hozták létre, hogy a szótárakat, mint a nyelvtanulás és az anyanyelvi nevelés nélkülözhetetlen eszközeit bemutassák, és felhívják a figyelmet az igényes szótárkiadás fejlesztésének és fenntartásának szükségességére.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását