2024. május 3. - Tímea, Irma

Nincs információ arról, hogy bármi megzavarná a NATO-csúcsot

Sem a rendőrségnek, sem a társszerveknek nincs olyan információja, hogy bárki a kétnapos NATO védelmi miniszteri tanácskozás megzavarására készülne - jelentette ki Garamvölgyi László dandártábornok, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője kedden Budape
2008. október 7. kedd 18:28 - Hírextra
A szóvivő elmondta: a tanácskozás a Marriott, a Sofitel és az Intercontinental szállodában lesz, emiatt hermetikusan lezárják a belváros egy részét, az Eötvös tér - Dorottya utca - Vörösmarty tér - Váci utca - Régi posta utca - Petőfi tér - Március 15. tér által határolt szakaszon. A delegáció vonulása miatt lezárásra kell számítani mindkét nap a ferihegyi gyorsforgalmi úton, illetve csütörtökön az Andrássy úton.

Garamvölgyi László elmondta: a rendezvény biztosításában az ORFK, a BRFK, a Köztársasági őrezred emberei vesznek részt, de csapatokat rendeltek fel vidékről is. Arról nem kívánt beszélni, hányan vesznek részt a biztosításban és ez mekkora költséggel jár majd.

A biztosítás során kordonokat, rácsokat, paravánokat állít fel a rendőrség. A belváros hermetikusan lezárt területére az ott lakók és a dolgukat intézők bejuthatnak az úgynevezett áteresztő pontokon.

A tanácskozáson hét különösen védett személy vesz részt, ők olyan szintű biztosításban részesülnek, mint az amerikai vagy az orosz elnök, amikor Magyarországra látogatott. A hét ember a NATO főtitkára, valamint az amerikai, brit, francia, német, agfán és török delegáció vezetője. Mellettük további 34 védett vezető vesz részt a megbeszélésen.

A szóvivő arra hívta fel a figyelmet, hogy a ww.police.hu oldalon az érdeklődők részletesen tájékozódhatnak az útlezárásokról, egyéb forgalmi változásokról. Hozzátette: akinek nem feltétlenül szükséges gépkocsival közlekednie csütörtökön és pénteken, azt arra kérik, ne üljön autóba.
Tudatta azt is, hogy három delegáció Bécs mellől, Schwechatról jön, ezért nemcsak a ferihegyi gyorsforgalmi úton, de az M1-es autópálya bevezető szakaszán is korlátozásra kell számítani.
Kérdésre válaszolva elmondta: azért senkit nem ér szankció, ha elfelejti becsukni az ablakait a hermetikusan lezárt belvárosi részen.

Hardy Mihály, a Budapest Airport Zrt. vállalati kapcsolatok igazgatója a sajtótájékoztatón elmondta: a delegációk egy része menetrendszerinti járattal jön, a különgépek pedig alapvetően az 1-es terminálra érkeznek.

Mint mondta, "kritikus időszak" lesz szerdán 18:30-21:30 között, amikor az 1-es terminálon lesznek forgalomkorlátozások az érkező gépek miatt. Csütörtökön 8.00-13.00 között az 1-es és 2-es terminálon fogadják a delegációkat, a 2-es terminálon kiürítik az úgynevezett gyorsparkoló részt, ide érkeznek ugyanis a menetrend szerinti járatokkal érkező delegációk gépkocsijai. A delegációk a kormányvárón keresztül szállnak be autóikba. Pénteken 12.00-19:00-ig várató a delegációk távozása, szakaszos útlezárásokkal.

A repülőtér vállalati igazgatója azt javasolja az utazóknak, hogy szánjanak további egy órát a kijutásra, a repülőtér megközelítésekor lehetőség szerint az M0 autóutat használják, vagy vegyék igénybe a taxi- és minibusz-szolgáltatást.

Az autósok a javaslat szerint a belváros felől a Soroksári út - Határ út - Üllői út külső szakasza - Vecsés - 4-es út érintésével közelítsék meg a 2-es terminált. Óbudáról és Észak-pestről a Külső Váci út - M0 - vecsési lehajtó és 4-es út érintésével próbáljanak meg kijutni a repülőtérre, Budáról pedig a Soroksári út - Grassalkovich út - Ócsai út - M5 - M0 - 4-es útvonalon.

A MÁV Start Zrt. szóvivője, Balogh-Fazekas Anita tájékoztatása szerint a csütörtök délelőtt és pénteken délután a MÁV szerelvényei több kocsival közlekednek a Nyugati pályaudvarról Ferihegy 1-es megálló irányába, illetve vissza.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását