2024. április 19. - Emma

Milliókat fial az állomásvezető macska

Egymilliárd százmillió jen - 1,7 milliárd forint - hasznot hajtott szűkebb pátriája gazdaságának 2007-ben az a japán macska, amely páratlan vasúti karriert futott be: kinevezték főállomásfőnöknek.
2008. október 7. kedd 06:50 - Hírextra
És még csak tízéves...
Jelenleg a - nem túl nagy - vasúttársaság ötödik legmagasabb rangú embere, illetve állatja - nő létére! Ugyanakkor a leghasznosabb, mert hírére a vártnál 55 ezerrel több ember váltott jegyet tavaly a vasútvonalra. A cica egykedvűen tűri, hogy tányérsapkát rakjanak fejére és fényképezzék a csodájára járó utasok. A kalkuláció szerint a macska vonzereje 1,1 milliárd jennel növelte a forgalmat a vasúttársaságnál meg az állomása körüli boltokban, éttermekben, egyebekben.

Japánban a macskát egyébként is szerencsét hozó állatnak tekintik, egy mondás szerint: Ha gyötör az ínség, a macska a segítség. A cégnél amúgy összesen 36 fő meg a macska dolgozik, 14,3 kilométernyi szárnyvonal tartozik a vállalathoz tíz állomással.

A macskás megálló a Kisi nevű, és "embertelenül" működik már bő két éve, mivel minden automatizált. A macskának, Tamának - ez a neve - így aztán nincs sok dolga, legfeljebb a saját dolga. Ezt diszkréten végzi el, nem az utasok szeme láttára. Bodegájában a kíváncsi tekintetek elől rejtve van "vécéje".

Tama kötött munkaidőben teszi a semmit, reggel kilenctől délután ötig. Vasárnap nem kell a bódéban csücsülnie. Fizetését nem jenben, hanem természetben kapja, de nem egérben, hanem macskatápban.

Ami szüleit illeti, messze esett a macska fától: nem tősgyökeres vasutasmacska-dinasztia sarja. Anyja kóbor macska volt - amely az állomáson kölykezte Tamát -, apja pedig vándorkandúr.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását