2024. április 27. - Zita

Évezredek öröksége

A nagyközönség számára eddig ismeretlen régészeti leletekből nyílik kiállítás a csongrádi Tari László Múzeumban csütörtökön; a tárlat anyagát öt fiatal szegedi régészhallgató válogatta össze a közgyűjtemény raktárából - tájékoztatta Medgyesi Konstantin, a
2008. október 7. kedd 11:10 - Hírextra
A kiállítás az újkőkortól a középkorig terjedő időszakot öleli föl, elsősorban Csongrádon és a város környékén talált ásatási leletekből áll, de láthat majd a közönség a Magyar Nemzeti Múzeumtól és a szentesi Koszta József Múzeumtól kölcsönkapott tárgyakat is - mondta a muzeológus.

A november végéig látogatható kiállításon bemutatnak például két olyan edényformát, ami az országban sehol máshol nem fordult elő, csak Csongrád környékén. Látható lesz néhány olyan, rézből készült gyöngy is, amelyeket egy újkőkori sírban találták Csongrád-Bokros területén, s a legkorábbi Kárpát-medencei rézelőfordulások közé tartoznak.

Helyet kap a kiállításon egy Csongrád-kettőshalmi sírlelet is: az országos szinten egyedülálló obszidián kés és néhány mészkő gyöngy a rézkori nomád pásztorok életéről árul el egy-egy érdekes momentumot. Az avarok korából pedig makett formájában mutatják be a legelső, még Trogmayer Ottó által, a hatvanas években feltárt házat - adott ízelítőt a kiállításon látható anyagról Medgyesi Konstantin.

A régi korok emlékeit színes, rajzos illusztrációk és tömör, érdekes ismertetők egészítik ki. A kiállítást összeállító régészhallgatók pedig hétfő délutánonként előadásokat tartanak a tárlaton bemutatott korszakokról - fűzte hozzá a sajtóreferens.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását