2024. május 2. - Zsigmond

Erdei manók tánca

Fák, erdei lények, felhők népesítik be Romvári Márton kiállítását, amely Álmodik az erdő címmel nyílik meg szerdán Helsinkiben, a Magyar Kulturális és Tudományos Központ galériájában.
2008. október 7. kedd 17:55 - Hírextra
Romvári Márton fára festette saját mesevilágát. Ahogy az MTI-nek Helsinkiből, a tárlat rendezése közben elmondta, faszeletek, falapok, mint mini táblaképek sorakoznak egymás mellett. A művész meséjében az erdőben organikus erdei lények is vannak - a képeken lakkfoltok, égetéssel keletkezett nyomok formájában jelennek meg.

Az intézet galériájában nyolc darab 2 méter magas faszeletek is van, ezekkel olyan epizódokat mond el, mint az élet és a halál, ugyanis úgy festette meg, hogy a néző belelát a fa belsejébe, észleli a sejtfoltokat, az évgyűrűket.

Az eget, az atmoszférát két felhő képviseli, a földet pedig kavicsos felület, a köztes területen vannak elszórtan az erdei lények, 20, 30 centiméteresek lehetnek, és 13 darab van belőlük.

A tárlaton látható 18 darab doboz is, ezek a lélekdobozok, s azok lelke költözik beléjük, akik az erdőben élnek, halnak. A "lélekdobozok", amelyek 20x20x20 centiméteresek, megőrzik az erdei lények lelkét, és a dobozra kivetítődik az árnyuk.

Lesz a kiállításon egy hatalmas rács is, amelyet a művész már a helyszínen készített, 180x180 centiméter nagyságú s ebbe beleakadtak elszórva a foltok - a rácsot szemlélve olyan érzése támad az embernek, mintha az egész befelé világosodna - magyarázta a művész.Az alkotások kapcsolódnak egymáshoz, az egésznek egységes a hangulata is - jegyezte meg Romvári Márton, hozzátéve, hogy meleg színeket - földszíneket - használ.

A spiritualitás, a természetközeliség és a mívesség izgatja, szeretné kitűnő mesterember módjára megalkotni műveit - mondta.Romvári Márton 33 éves, 2001-ben diplomázott a Magyar Képzőművészeti Egyetemen Nagy Gábor osztályában, s ez az első önálló kiállítása.

Márkus Ildikó, a helsinki intézet igazgatónője megjegyezte az MTI-nek, sikeres kiállítás elé néznek, mert már a rendezés alatt lelkes tömeg gyűlt össze a galéria hatalmas ablakai előtt.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását