2024. április 28. - Valéria

Egyszeri távhőtámogatás

Egyszeri, 10 százalékos kedvezményt kapnak a távfűtést használó lakossági fogyasztók a szeptemberi számlájukból az átlagosnál hidegebb időjárás és az energiaárak növekedése miatt - tudta meg az MTI a Főpolgármesteri Kabinet keddi ülésének résztvevőitől.
2008. október 7. kedd 10:57 - Hírextra
Tájékoztatásuk szerint a kedvezményt a szeptemberi számlák decemberi kifizetésénél érvényesítik.

Nyáry Krisztián, a Városháza kommunikációs igazgatója az MTI-nek elmondta, hogy a kedvezmény fedezetét a Főtáv Zrt. hatékonyságnövelő projektjeinek eddigi eredményei biztosítják. Összességében a cég mintegy 350 millió forintot fordít az egyszeri kedvezményre.
A kommunikációs igazgató tájékoztatása szerint egy 53 négyzetméteres, átlagos lakásnál, amelynek 20 ezer forint körül várható a szeptemberi távhőszámlája, mintegy kétezer forinttal lesz kevesebb a fizetendő összeg.

Nyáry Krisztián elmondta azt is, hogy a kabinet tájékoztatást kapott a Főtáv Öko Plusz program végrehajtásának helyzetéről. A programban a lakóközösségek fűtéskorszerűsítő beruházásokra pályázhatnak. A beruházás része egyebek közt az úgynevezett strangszabályozók cseréje, az egycsöves fűtéseknél a radiátoronkénti átkötő-szakasz beszerelése, a termosztát kiépítése, valamint digitális, rádiófrekvencián leolvasható költségosztó kiépítése.

A társasházak 5-10 éves futamidővel, a kormány által kamattámogatott hitellel valósíthatják meg a beruházást. Az eddig kiadott ajánlatok esetében egy átlaglakásra jutó beruházási ráfordítás 140 ezer forint. Szeptember közepéig 130 ezer lakás kért ajánlatot a cégtől fűtéskorszerűsítésre. Ebből 121 ezer lakásban már megtörtént a felmérés, mintegy ezer társasház, 96 ezer lakás pedig már meg is kapta a Főtáv írásos ajánlatát. A társasházi közgyűlések várhatóan még októberben dönthetnek az Öko Plusz programhoz történő csatlakozásról. Azok a lakóközösségek, amelyek már korábban elvégezték a korszerűsítést, már megkapták a 10 százalékos alapdíjcsökkentést.

Eddig 120 épület mintegy 12 ezer lakásának a számlája csökkent, 10 százalékos alapdíjkedvezménnyel. Azoknál a társasházaknál, amelyek még az idén döntenek a pályázatról, jövőre valósulhat meg a fűtéskorszerűsítő beruházás.

Az MTI információi szerint szeptember végéig 278 lakásnál valósult meg a fűtéskorszerűsítés, a lakóközösségek saját kockázatukra, a támogatás odaítélése előtt végezték el a munkát. A Főtáv idei célkitűzései közt szerepel, hogy idén mintegy 20 épület (2.000 lakás) fűtéskorszerűsítése valósuljon meg. Az Öko Plusz keretében a XIV. kerület Örs vezér tér 15-18. számú épületben 172 lakásnál és a XVII. kerület Pesti út 157. szám alatt (106 lakásnál) készült el a fűtéskorszerűsítés.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását