2024. május 17. - Paszkál

Vonatbaleset összefoglalva

Hárman a helyszínen meghaltak, huszonhét sérültet pedig a mentők szállítottak kórházba, miután egy személyvonat hátulról nekiütközött egy InterCity szerelvénynek hétfő délelőtt Monorierdőnél. Egy sérült később, a kórházba szállítás után vesztette életét.
2008. október 6. hétfő 21:00 - Hírextra
A baleset miatt lemondott Szabó Pál közlekedési, hírközlési és energiaügyi miniszter, valamint Kamarás Miklós, a MÁV Zrt. igazgatóságának elnöke; lemondásukat Gyurcsány Ferenc miniszterelnök elfogadta. A kormányszóvivő az MTI-vel közölte azt is: Heinczinger István, a MÁV Zrt. vezérigazgatója szintén felajánlotta lemondását, ezt azonban a miniszterelnök nem fogadta el.

A kormányfő a lemondásokat sajtónyilatkozatban jelentette be a Parlamentben, miután kifejezte együttérzését a kormány és saját nevében az áldozatok hozzátartozóinak és a sérülteknek. Szili Katalin házelnök az Országgyűlés nevében adott hangot együttérzésének. A MÁV Zrt., valamint a Fidesz és az MDF ugyancsak részvétét fejezte ki a balesetben elhunytak hozzátartozóinak.

Tatár Attila, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) vezetője az MTI-nek elmondta: a balesetről 10 óra 30 perckor érkezett riasztás a tűzoltóságra, az első egységek már 10 óra 41 perckor a helyszínre érkeztek. Harminc tűzoltó kilenc járművel vonult a helyszínre.

Szemtanúk beszámolója szerint a Budapest felé közlekedő InterCity az állomás előtt lelassított, lehet, hogy meg is állt, ezért szaladt bele a szerelvényt követő személyvonat. Az MTI tudósítói a helyszínről azt jelentették, hogy a személyvonat mozdonya az előtte haladó szerelvény alá fúródott, több vagon leesett a sínekről. A tűzoltók a sérülteket az ablakokon keresztül mentették ki.

Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője elmondta: a jelenlegi adatok szerint a balesetben hárman haltak meg a helyszínen, négyen életveszélyes, négyen pedig súlyos sérülést szenvedtek, őket mentőhelikopter vitte kórházba. Tizenkilenc embert könnyebb sérülésekkel, mentőautóval szállítottak különböző kórházakba. Egy sérült később a Merényi Gusztáv Kórházban meghalt.
Dobson Tibor, az OKF szóvivője az MTI-nek késő délután elmondta, a mozdonyt kihúzták az előtte lévő szerelvény alól, a roncsok között nem találtak több áldozatot, és sérültet sem.

Hozzátette: a tűzoltók 24 embert mentettek ki az összeroncsolódott szerelvényekből, köztük négy életveszélyes sérültet, akiket mentőhelikopterrel szállítottak a mentők kórházba. A szóvivő közlése szerint a műszaki mentés késő éjjel is folytatódik, abban a MÁV szakemberei mellett tűzoltók is részt vesznek.

Kelemen József, Monor rendőrkapitánya az MTI-nek azt mondta: az elsődleges információk szerint a balesetben egy brit állampolgárságú nő is megsérült, őt a mentők kórházba szállították. Arról, hogy a nő sérülése mennyire súlyos, az alezredes nem tudott felvilágosítást adni.

A Fővárosi Önkormányzat sajtóirodája azt közölte: a hozzátartozók a 347-3841-es telefonszámon érdeklődhetnek. A balesetben megsérült utasok kórházba szállításáról a monori kapitányság ügyelete a 06-29-410-367-es telefonszámon ad felvilágosítást.

A Monori Szakorvosi Rendelőintézetükben folyamatosan biztosítják a sérültek ellátását. A Magyar Vöröskereszt arra kérte mindazokat, akik segíteni szeretnének a sebesülteken, hogy véradással járuljanak hozzá gyógyulásukhoz.

Juhász Sándor, Monorierdő polgármestere arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a hivatal dolgozói a rendőrséggel együtt összegyűjtik a sérült utasok kocsiban maradt csomagjait. A helyszínen hagyott tárgyakról a rendőrök fényképeket készítenek, azokat leltározzák, majd a hivatalba szállítják, ahonnan később a tulajdonosok elvihetik.

Bényi Mónika, a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóügyeletese közölte, a történtek miatt a rendőrség vasúti közlekedés gondatlan veszélyeztetése miatt eljárást indított. A helyszíni szemlét a mentés befejezése után ügyész és szakértők bevonásával kezdi meg a rendőrség.

Sigulinszki Tibor, a MÁV szóvivője szerint feltételezhető, hogy a biztosítóberendezés hibásodott meg, e miatt fékezett - a szabályokat betartva - az InterCity vonat vezetője. Ha valóban a biztosítóberendezés hibásodott meg, azt is meg kell vizsgálni, hogy az nem kábellopás következtében történt-e - tette hozzá.

A baleset miatt Monor és Pilis között nem közlekednek a vonatok, az InterCity vonatok kerülő útvonalon, Újszász érintésével járnak. Az utasoknak jelentős késésekre és járatkimaradásokra, járatösszevonásokra kell számítaniuk. Nyíregyháza-Debrecen felől a távolsági vonatok csak Szolnokig járnak, onnan átszállással lehet tovább utazni Monor, illetve Újszász felé. Monor és Albertirsa között vonatpótló autóbuszok közlekednek.

A MÁV-START Zrt. Monor-Üllő-Budapest, valamint Vecsés-Budapest viszonylatain üzemzárásig a vasúti bérleteket elfogadják a Volán Zrt. autóbuszain. A késések miatt a megváltott pótjegyek és helyjegyek árát október 10-ig bármely állomás pénztárában visszatérítik.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását