2024. április 23. - Béla

A gyerekek tudatában vannak a faji és szexista előítéleteknek

Az amerikai gyerekek tudatában vannak azoknak a faji és szexista előítéleteknek, amelyek miatt eddig csak fehér férfiak váltak az Egyesült Államok elnökévé - tűnik ki egy vasárnap nyilvánosságra hozott amerikai tanulmányból.
2008. október 6. hétfő 11:12 - Hírextra
A Texasi Egyetem kutatói, megkérdőjelezve azt a feltételezést, hogy a gyermekek világában fel sem merül a bőrszín vagy a nemi hovatartozás szerinti megkülönböztetés kérdése, kimutatták felméréseikkel: az általános iskolások nagy többsége tudja, hogy sem női, sem fekete bőrű, sem pedig latin-amerikai eredetű elnöke nem volt még az Egyesült Államoknak, és számosan közülük a diszkriminációnak tulajdonítják ezt - mondta Rebecca Bigler, az Analyses of Social Issues and Public Policy című szakfolyóirat októberi számában közölt tanulmány vezető szerzője.

Bigler 205, öt-tíz éves gyereket kérdezett meg 2006-ban, tehát még azelőtt, hogy egy nő - Hillary Clinton - és egy fekete bőrű politikus - Barack Obama - beszállt volna az elnökválasztási versenybe. Úgy válogatta össze interjúalanyait, hogy különféle etnikai csoportokhoz tartozók legyenek.

A megkérdezett gyerekek többsége úgy vélekedett, hogy bőrszínre és nemre való tekintet nélkül elvben mindenkinek lehetőséget kellene kapnia az elnökké válásra. Minden harmadik gyerek a választók rasszizmusával és szexizmusával magyarázta a nők, a feketék és a latin-amerikai származásúak mellőzését. A gyerekek egy másik harmadának tudomása szerint a nők és a kisebbségek "azért vannak kizárva a Fehér Ház meghódításának lehetőségéből, mert nincs megfelelő képzettségük" az elnöki hivatal betöltéséhez. Minden negyedik gyerek azt vélelmezte, hogy a nőknek "tiltja a törvény" az elnöki tisztség viselését.

Mivel erről a kérdésről a felnőttek általában nem beszélnek a gyerekeknek, a jelek szerint maguk keresnek magyarázatot maguk számára - mondta Bigler.

Azok között a gyerekek között, akik a diszkriminációval magyarázzák a fehér férfiak monopóliumát az elnöki tisztségre, kevesebb lány és több fiú reméli, hogy egyszer esetleg meghódíthatja a Fehér Házat. A feketebőrű gyerekek viszont nagy számban dédelgetnek magukban ilyen reményt - emelik ki a kutatók.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását