2024. április 18. - Andrea, Ilma

Nem szorítják a leggyengébb társadalmi csoportokat

Az MSZP nem akarja a leggyengébb társadalmi csoportokat kiszorítani a nagy ellátórendszerekből - mondta Kiss Péter, az MSZP Baloldali Tömörülés Platformjának elnöke, kancelláriaminiszter szombaton Budapesten.
2008. október 4. szombat 18:42 - Hírextra
Vannak olyan vélemények, hogy a leggyengébb, legkevesebbet befizető, de a közös kasszából legtöbbet kivevő csoportok kiszorításával a többiek rendkívül versenyképesek lennének - vélekedett a miniszter, aki szerint "bár igény lenne" erre, a szocialista párt nem támogatja ezt az elképzelést.

A miniszter úgy vélekedett, a szociális és gazdasági kérdéseket egyensúlyban kell tartani. "Nem újra és újra, ciklikusan, hol a társadalmi, szociális kérdés, hol a gazdasági, egyensúlyi kérdést kell napirendre tűzni, hanem (...) egyensúlyban (kell lennie) a két kérdésnek" - fogalmazott, megjegyezve, hogy szerinte ez a fenntartható fejlődés, a felzárkózás politikája, ez egy baloldali értékválasztás.

A politikus szerint a baloldali politika nem választani akar a gondoskodás és az öngondoskodás között, hanem megfelelő arányt és képességeket akar kialakítani, a közösség számára a gondoskodásra és az egyén számára az öngondoskodásra.

A kancelláriaminiszter azt mondta, 2002-ben a szocialisták vezette kormány a szociális fordulattal "a megbomlott társadalmi egyensúly egyszeri helyreállítására" tett kísérletet, míg 2006-ban egy új egyensúly megteremtéséért léptek fel.

Kiss Péter szerint 2006-ban, tanulva a 2002-es kezdeményezéseikből, már hosszabb távú változást, vagyis reformokat is napirendre tűztek.

Szűcs Erika szociális és munkaügyi miniszter közölte: a szociális segélyezés átalakításától azt várják, hogy a ma 200 ezer fős tábor megfeleződik, mintegy százezer ember lesz, aki pénzbeli ellátást fog kapni, a másik százezernek pedig munkát, illetve képzést kívánnak biztosítani.
A miniszter elmondta: mivel az ellátottak között nagyon sok az alacsony iskolai végzettségű, ezért 35 év alatt a szociális jövedelmek feltételévé teszik a nyolc általános elvégzését.

Hangsúlyozta, az erre az ellátásra szánt forrásokat nem akarják csökkenteni, csak másképp használják fel. Hozzátette: úgy igyekeztek "összerakni a forrásokat", hogy lényegesen nagyobb volumenű munkát tudjanak az önkormányzatok az Állami Foglalkoztatási Szolgálattal megszervezni.

Szűcs Erika szerint attól, hogy a nyugdíjakat, vagy bármilyen más jóléti kiadást megcsonkítunk nem lesz több munkára fogható, képzett, okos és motivált ember.

Simon Gábor, az MSZP választmányának elnöke, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium államtitkára azt mondta, a gazdaságpolitika és a társadalompolitika egymással összhangban szolgálja az ország felemelkedését, fejlődését.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását