2024. május 7. - Gizella

Bolgár Kulturális Napok Szegeden

Szeged, 2008. október 4., szombat (MTI) - Színházi előadások mellett koncert, kiállítás és filmvetítés várja a hétfőn kezdődő és csütörtökig tartó IV. Szegedi Bolgár Kulturális Napok résztvevőit - közölte Farkas Baráti Mónika, a fesztivál egyik szervezője
2008. október 4. szombat 09:06 - Hírextra
A rendezvény célja, hogy megismertesse a nagyközönséggel a hazai bolgár kisebbség kulturális életét, és Bulgáriából érkező művészek és művek segítségével népszerűsítse a balkáni nép kultúráját - mondta a szervező. Hozzátette: az elmúlt évek tapasztalatai alapján erre az egyetem és a város közönségében meg is van a fogadókészség.

Hétfőn este a fesztivál nyitó programjaként a Régi Zsinagógában ősi dallamok és rítusok ihlette, egy színészre és két zenészre íródott performance szemtanúja lehet a közönség. A Határok nélkül című, improvizációkra épülő előadáson fellép Hadzsikosztova Gabriella színész - a Malko Teatro tagja -, a Bulgáriából érkező, fúvós és ütős hangszereken játszó Nikolaj Ivanov és Tóth Viktor, Magyarország egyik legjobb dzsessz szaxofonosa - tudatta Farkas Baráti Mónika.

Másnap a békéscsabai Balkán Táncegyüttes kísérőzenekaraként 1997-ben alapított Pravo ad lemezbemutató koncertet. A zenekar repertoárjába autentikus szerb, macedón és bolgár hangszeres, valamint énekes dallamok és saját feldolgozások is szerepelnek. A koncertet táncház követi.
Kedden az 1991-ben alapított Haemus bolgár-magyar társadalmi és kulturális folyóirat is könyv- és képkiállítással egybekötött zenés irodalmi estet szervez.

Szerdán a Malko Teatro Határeset című színdarabját játsszák a Régi Zsinagógában magyar nyelven. A kissebségek színházi fesztiválján már bemutatott mű egy fásult szerb határőr és egy lehetetlen helyzetben lévő bolgár nő történetét meséli el.

A fesztivál zárásaként csütörtökön este pedig az első filmes rendező, Zornica Szofija Mila a Marsról című alkotását vetítik le - mondta Farkas Baráti Mónika. Hozzátette: mivel Magyarországon még a művész mozik is csak elvétve játszanak kortárs bolgár filmeket, a művet angol felirattal láthatja a szegedi közönség.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását