2024. április 23. - Béla

A zene ünnepe a Bajor Gizi Színészmúzeumban

Koncertekkel, kiállítással, jelmezes divatbemutatóval, szakmai beszélgetéssel és sok zenével várja a látogatókat a Bajor Gizi Színészmúzeum tájékoztatta az MTI-t intézet sajtómunkatársa csütörtökön.
2008. június 19. csütörtök 15:23 - Hírextra
Kulcsár Viktória elmondta, hogy az OSZMI programjai idén a színház és a zene kapcsolatáról szólnak.

A Múzeumok éjszakája már délután öt órakor kezdetét veszi a XII. kerületi múzeumban, ekkor nyílik a Vágó-képek - A színpadi látvány nagyasszonya, Vágó Nelly jelmezes titkai című kiállítás, mely a Kossuth-díjas tervező munkáin keresztül nyújt betekintést a színpadi jelmez születésének folyamatába. Vágó Nelly rajzait, akvarelljeit, grafikáit a múzeum egy-egy kiemelkedő előadás, színpadi mű köré csoportosította.

A kiállítást zenés jelmezbemutató kíséri, melynek során a tervező hagyatékából válogatott színpadi öltözékeket a DÍVAt-rend Formáció mutatja be a hagyományostól eltérő divatszínházi formában, a barokk kert ihlette koreográfiára.

Hat órakor kezdődik Szalóki Ági Karády-estje, A vágy muzsikál című koncertjén az énekesnő a negyvenes évek nagy slágereit adja elő.

Az elméleti kérdések iránt érdeklődő látogatóknak szól Kovalik Balázs, Mácsai János és Szinetár Miklós Csárdás(éj)királynő fantáziacímű beszélgetése a színházi zenéről és a zenés színházról.
Az eszmecsere után újra a zenéé lesz a főszerep, a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói a két világháború közötti korszak zenei világába invitálják a hallgatóságot.

Egy későbbi korszakot elevenít fel a Hoppart Társulat: a színművészeti egyetemen tavaly végzett Ascher Tamás- és Novák Eszter-osztályból alakult együttes a Hair című musicalből és a hetvenes évek slágereiből ad válogatást.

Zenei különlegességnek ígérkezik az est záró programja: a múzeum ritkán vagy soha nem hallott, az 1908 és 1918 közötti időkből származó felvételeket válogat saját hanggyűjteményének restaurált darabjaiból Kabaré-kuplé-operett címmel.

A rendezvények alatt a Bajor Gizi Színészmúzeum kertjében gitárosok, szólózenészek muzsikálnak a közönségnek a kert különböző pontjain. A játékos kedvűek színházi és zenei totókat tölthetnek ki, mellyel az éjféli sorsoláson az OSZMI kiadványait nyerhetik meg.

A zene ünnepét 1982-ben Franciaországban indították el, 1985-től vált népszerűvé a kontinensen és világszerte, mára több mint száz országban rendeznek programokat június 21-én.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását