2024. április 29. - Péter

Babits és az V. Szekszárdi Festészeti Triennále

Még egy hónapig látható az V. Szekszárdi Festészeti Triennále, amellyel a Babits-év részeként a költő életműve előtt tiszteleg a szervező Magyar Festők Társasága (MFT).
2008. október 4. szombat 08:05 - Hírextra
Az MFT ötödik alkalommal mutatkozik be a Művészetek Házában, ezúttal rendhagyó módon irodalmi vonatkozású kiállításon. Babits Mihály születésének 125. évfordulója alkalmából a legnagyobb létszámú hazai képzőművészeti társaság 64 alkotója 79, változatos stílusban és technikával készült művel jelentkezik. Mint Kováts Albert, a társaság elnöke felhívta a figyelmet, a festők érzékenyen reagáltak a témára, rengeteg idéznivalót találtak Babitstól, és egyáltalán nem illusztratív módon, hanem képzőművészeti nyelvre áttéve fogalmazták meg üzenetüket.

A kiállított művek közül több is közvetlenül utal ismertebb Babits-művekre, a Jónás könyvére, a Levelek Iris koszorújából vagy a Danaidák című kötet verseire. Babits mellett a nemrég elhunyt festőművész, El Kazovszkij emléke előtt tiszteleg Erdélyi Eta A cethal gyomrában című alkotása.
Szabó Noémi művészettörténész az MTI-nek úgy fogalmazott: nem Babits-parafrázisokkal találkozhat a közönség, a festők a saját stiláris jegyeiket megtartva egy alkotás erejéig adóztak a költő emlékének.

A triennálén látható alkotások többségében hagyományos olajfestmények, akvarellek, grafikák, mellettük síkplasztikák, kollázsok és nagyméretű, kifeszített, úgynevezett szabadvásznak is szerepelnek a kiállításon.

A triennálén az Oktatási és Kulturális Minisztérium fődíját Wágner János Hellász című munkája kapta, megosztott díjait nyert Budaházi Tibor Kettős kép és Szécsi Katalin Triptichon című alkotásával. Szekszárd és a Babits Emlékbizottság díját Stefanovits Péter Babits-torony című művének ítélték, a Magyar Alkotóművészeti Közalapítvány díját pedig Benes József érdemelte ki.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását