2024. május 10. - Ármin, Pálma

Uniós diszkrimináció?!

Az Európai Unióhoz fordul Magyarország, ha bebizonyosodik, hogy a felvidéki magyar iskolák kevesebbet kapnak az uniós támogatásokból, mint a szlovákok - mondta Göncz Kinga külügyminiszter pénteken az MTI-nek. A szlovák és a magyar külügyminiszter az MTI i
2008. október 3. péntek 16:49 - Hírextra
Mindenekelőtt pontos adatokra van szükség. Azonban ha bebizonyosodik, hogy a magyar iskolák kevesebbet kapnak az uniós támogatásokból, akkor "kötelességünk az európai intézményekhez fordulni" - mondta Göncz Kinga.

Magyarország úgy látja, hogy az európai uniós források elosztásánál a felvidéki magyar iskolák támogatása mintha messze elmaradna a szlovákokétól. Az európai uniós források elosztásánál ugyanakkor az elsődleges szempont a diszkriminációmentesség - tette hozzá a magyar diplomácia vezetője.

A tárcavezető szerint korábban úgy tűnt, hogy az utolsó néhány hónapban nyugvópontra kerültek a magyar-szlovák viszonyt terhelő kérdések, s el lehet kezdeni az építkezést. Szlovákiában azonban az elmúlt egy-két hétben ismét előkerült a magyarellenesség - fűzte hozzá.
A két ország viszonyában az egyik fontos kérdés, hogy Szlovákiában lehetnek-e magyar nyelvű tankönyvek az iskolában, illetve az, hogy lehet-e a magyar helységneveket használni - hangsúlyozta a miniszter az MTI-nek nyilatkozva.

Az elmúlt hetek magyarellenes kijelentései ellenére folytatódnak az informális miniszterelnöki tárgyalások és a külügyminiszteri egyeztetések is. Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy a kormányfők mikor találkoznak legközelebb, külügyminiszter kollégájával azonban egy-két héten belül tárgyalhatnak - tette hozzá Göncz Kinga.

Az MTI külügyi forrásokból úgy értesült, hogy a két külügyminiszter a tervek szerint október 15-én találkozik Brüsszelben - a magyar kezdeményezést a szlovák fél is elfogadta.
Göncz Kinga szerint szomorú, hogy a szlovák nagykövettel folytatott csütörtöki beszélgetésre az volt a pozsonyi válasz, hogy bekérették az ottani magyar ügyvivőt a külügyminisztériumba.

Szlovákia budapesti nagykövetét csütörtökön kérették be a Külügyminisztériumba. A magyar külügyminiszter a szlovák nagykövettel tartott rövid találkozó során magyarázatot kért az elmúlt hetekben elhangzott szlovák megnyilvánulásokra. Válaszul Pozsony pénteken berendelte a szlovákiai magyar ügyvivőt.

A szlovák kormány már csütörtökön este nyilatkozatban utasította vissza a magyar fél felvetéseit. Robert Fico kormányfő azt mondta, hogy a magyar fél provokál. Pénteken Dusan Caplovic miniszterelnök-helyettes arra szólította fel Göncz Kingát, hogy ne avatkozzon be a szlovák belügyekbe.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását