2024. április 18. - Andrea, Ilma

Lulu orrszarvút vár

Tegnap vette birtokba a számára kialakított „szülőszobát” Lulu, a Fővárosi Állat- és Növénykert nőstény orrszarvúja. A huszonnyolc éves orrszarvúhölgy várhatóan még ebben a hónapban világra hozza utódját. Teje mindenesetre már van, és az állat
2008. október 3. péntek 07:15 - Molnár Miklós
Végéhez közeledik az a visszaszámlálás, amely Lulu, a nőstény szélesszájú orrszarvú tavaly júniusi mesterséges termékenyítése óta tart a Fővárosi Állat- és Növénykertben. Az orrszarvúak vemhességi ideje a szakirodalmi adatok szerint 16-17 hónap. Lulu esetében azonban az eddigi ellések majdnem pontosan 16 hónappal a fogantatás után következtek be. Ha Lulu továbbra is követi a hagyományokat, akkor október 14-ére datálható a nagy nap.

Tegnap a gondozók átengedték Lulut abba az istállóba, amelyet „szülőszobának” alakítottak ki. Ezt az istállórészt teljesen különválasztják minden más szomszédos tértől, így az elkövetkező hetekben a nagyközönség a Szavannakifutó istállójában elhelyezett monitoron láthatja majd a vemhes orrszarvút.

Az ellést megelőző időkben, és az ellés során is tökéletes nyugalmat kívánnak biztosítani az állatnak. Azért, hogy a bent zajló eseményeket pontosan nyomon lehessen követni, az istállóban több kamerát is felszereltek, így az ellést maguk az állatorvosok is a monitoron fogják figyelemmel kísérni, és csak akkor avatkoznak be, ha ez elkerülhetetlenül szükséges.

Az állatkerti dolgozók abban bíznak, hogy a kicsi egészségesen a világra jön, s az anyáknak se lesz sok gondja a csemete nevelésével. A biztonság kedvéért azonban minden szóba jöhető lehetőségre felkészültek. Lulut egyébként mostantól kezdve éjjel nappal figyelik, és a közelgő ellés jeleinek észlelésekor egy előre elkészített riadóterv szerint értesítik a kert illetékes munkatársait.

Azt most még nem lehet tudni, hogy a kicsi milyen nemű lesz. Végeztek ugyan ultrahangos vizsgálatot, ám erre még a vemhesség korai szakaszában került sor, amikor a magzat fejlettsége még nem elegendő ahhoz, hogy a nemét meg lehessen határozni. A vemhesség utolsó szakaszában ezt már meg lehetne mondani, ám az ultrahangos vizsgálathoz altatás szükséges, ezt azonban az ellés előtti hónapokban már nem kockáztatják meg az állatorvosok. Mivel a kicsi neme ismeretlen, egyelőre a trónörökös nevét is homály fedi. A Kedves Olvasók a hirextra.hu főoldalán szavazhatnak, miként nevezzék majd el a csemetét.

Kérdéses még az időpont is, ám az állatorvosok úgy gondolják, az ellésre mindenképpen sor kerül még ebben a hónapban. Erre utal az is, hogy a napokban Lulunak már néhány csepp teje is volt.

A sötét múlt
A program nyomán 2005-ben egy halva született borjú jött a világra. A vemhesség itt is rendben lezajlott, a kicsi halálát az ellés napján bekövetkezett kivédhetetlen komplikáció okozta.
Lulu mesterséges termékenyítésével – egy német, osztrák és magyar szakemberekből álló csoport együttes munkája nyomán – 2001-ben kezdtek el foglalkozni.

2007. január 23-án megszületett a világ első mesterséges termékenyítés útján fogant, és egészségesen a világra jött orrszarvúja. Az akkor 58 kg-os Layla azóta már 1300 kg-ot nyom.

A mostani vemhességet az teszi különlegessé, mert a mesterséges termékenyítéshez fagyasztva tartósított hímivarsejteket használtak, így azonban még sohasem történt orrszarvúaknál sikeres termékenyítés.

A Kedves Olvasók a mai naptól kezdve Lulu minden percét figyelemmel követhetik a hirextra.hu oldalon.

Forrás: Fővárosi Állat- és Növénykert
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását