2024. május 3. - Tímea, Irma

Jubileumi juttatás nyugdíjasoknak

A 100., a 95., illetve a 90. életévüket betöltött nyugdíjasok jubileumi juttatásban részesülnek 2009-től - jelentette be Gyurcsány Ferenc az idősek napja alkalmából Budapesten pénteken.
2008. október 3. péntek 12:50 - Hírextra
Jövő januártól a 100. születésnapjukat betöltött, magyarországi lakhellyel rendelkező nyugdíjasok egy alkalommal százezer forintot kapnak. A 95. életévüket betöltöttek 2010-től 95 ezer, a 90. életévüket betöltöttek pedig 2011-től 90 ezer forintot kapnak a születésnapjuk alkalmából - ismertette a kormány döntését az Idősek köszöntése elnevezésű rendezvényen a miniszterelnök.

Jövőre mintegy másfélezer 100 éves, vagy annál idősebb nyugdíjasnak fizetik ki a jubileumi juttatást, 2013-ra a számítások szerint összesen csaknem 19 ezer 100, 95, illetve 90 éves, illetve annál idősebb embernek jár majd ez a juttatás, összesen 1,7 milliárd forint összegben.

A jubileumi juttatás nem nyugdíj, a központi költségvetésből folyósítják majd.
Gyurcsány Ferenc beszédében hangsúlyozta: a szocialista kormányok az elmúlt évtizedben biztosították a kiszámíthatóságot az időspolitikában.

Mint mondta, az 1997. évi nyugdíjtörvény óta minden évben egyfelől az inflációhoz, másfelől az átlagbérek emelkedéséhez igazítják a nyugdíjakat. Ezzel a svájci indexálással egyfelől megvédik a nyugdíjak értékét, másfelől biztosítják, hogy a nyugdíjasok is részesüljenek az ország gyarapodásából.

A kormány ezt meg kívánja őrizni csakúgy, mint a 13. havi nyugdíjat - emelte ki a miniszterelnök.
Miután az alkalmazottak többsége részesül hasonló juttatásban, ezért a 13. havi jövedelem jár azoknak is, akik végigdolgozták az életüket - mondta a kormányfő.

"Nem engedjük, hogy a 13. havi nyugdíj kifizetésének bárki is útját állja, jöjjenek bár nehezebb időszakok" - hangsúlyozta Gyurcsány Ferenc. Hozzátette: a nyugdíjas korosztályok között indokolatlanul nagy különbségek alakultak ki, attól függően, hogy ki mikor ment nyugdíjba. Ezért a kormány folytatja a korábban megkezdett nyugdíjkorrekciós politikát is.

Jövőre több mint egymillióan kapnak ilyen kiegészítő juttatást, törvényes nyugdíjukon felül. Ezen túlmenően az egyedi helyzetek orvoslására szolgáló méltányossági nyugdíjban is félmillióan részesültek - mondta a kormányfő.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását