2024. április 28. - Valéria

Hiller István Skóciában

Hiller István oktatási és kulturális miniszter a skót-magyar kulturális együttműködésről, a Robert Burns-évfordulóról, valamint a művészet és az üzleti szféra kapcsolatáról tárgyalt Edinburgh-ban Linda Fabianival, a skót kormány kultúráért, külügyekért és
2008. október 3. péntek 21:08 - Hírextra
Mint arról Hiller István skóciai útja következő állomásáról, Glasgowból pénteken az MTI-nek elmondta, a H'Art fesztivál megnyitójára érkezett Skóciába, ahol péntektől csaknem két hónapon át mutatkozik be a magyar kultúra.

A miniszter, aki a skót kulturális élet vezető személyiségeivel is találkozott útján, hozzátette: Linda Fabianit csütörtöki megbeszélésükön meghívta 2009-ben Magyarországra. Jó alkalmat jelent, hogy itthon is készülnek a skótok legnagyobb költője, Robert Burns születésének jövőre esedékes 250. évfordulójára - jegyezte meg Hiller István.

Tájékoztatása szerint tárgyaltak a két ország művészei, valamint az Edinburgh-i Fesztivál és a Budapesti Tavaszi Fesztivál közötti együttműködés erősítéséről is. Megállapodtak, hogy bővítik a felsőoktatási együttműködést, és Magyarország pályázat útján két magyar ösztöndíjast küld Edinburghba a többi között a művészet és az üzleti szféra kapcsolatának tanulmányozására.
A magyar miniszter tanácskozott John Grahammal, a skót kulturális örökségvédelmi szervezet elnökével is.

Megbeszélésükről szólva Hiller István érdekességként említette, hogy Skóciában a műemlékek többsége magántulajdonban van, így például az edinburgh-i vár is, amelyre évente egymillió látogató kíváncsi, és amelynek fenntartását kétharmad részben a közvetlen bevételekből, egyharmad részben pedig állami pénzből finanszírozzák.

Glasgowban Hiller István együttműködési megállapodást írt alá az egyetem rektorával, és a Collins Galériában megnyitotta a két magyar iparművész, Márkus Lili (1900-1962) keramikus és Kozma Lajos (1884-1948) Kossuth-díjas építész, iparművész, grafikus munkáiból álló kiállítást.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását