2024. május 18. - Erik, Alexandra

Vasárnap újra Fidelio

Vasárnap megismétlik Beethoven Fidelióját a luzerni Zenei Ünnepi Heteken, a darabot Claudio Abbado vezényletével nagy sikerrel mutatták be a luzerni Kongresszusi és Kulturális Központban a csütörtöki megnyitón.
2010. augusztus 14. szombat 15:37 - HírExtra
A szeptember 18-ig tartó Zenei Ünnepi Heteken a hangszeres koncertek mellett három operát játszanak: a Fidelio premierje után szeptember elején Esa-Pekka Salonen Wagner Trisztán és Izoldáját vezényli (A Luzern peremén fekvő Triebschenben komponálta fia születésekor a zeneszerző a Siegfried-idillt. Siegfried Wagner édesanyja Liszt Cosima volt.)

Végül a fesztivál finisében Dmitrij Jurovszkij dirigálja Csajkovszkij Anyeginjének előadást, amelyben a moszkvai Bolsoj Opera művészei lépnek fel.

A Fideliót a fiatal Tatjana Gürbaca - a meghökkentő rendezéseiről híres Ruth Berghaus tanítványa - vitte színre. Az 1973-ban Berlinben született Gürbaca szabadkezet kapott Abbadótól. A mű a házastársi szeretet és hűség erejéről, de a terror és a zsarnokság elleni küzdelemről is szól.

A közönség egy hatalmas Napkoronggal szemben ülhetett le. A megvilágítás és a sötétség váltakozása teremtette meg a föld fölötti és a kazamata börtön földalatti világát. Florestant, a Fidelio főhősét Jonas Kaufmann énekelte, a kiváló tenor nemrég a Bayreuthi Ünnepi Játékokon Lohengrin szerepét vitte sikerre. A svéd drámai szoprán, Nina Stemme alakította a férje megmentésért férfiruhába öltözött Leonórát, azaz Fideliót.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását