2024. május 10. - Ármin, Pálma

Vita a nemzetbiztonsági bizottság üléseiről távol maradó képviselőkről

Konkrét szabályozás hiányában vita alakult ki a nemzetbiztonsági bizottsági ülésekről tavaly december óta távol maradó fideszes és KDNP-s politikusok tiszteletdíjának és munkavégzésének kérdéseiről. Simicskó István, a testület kereszténydemokrata elnöke s
2008. október 2. csütörtök 14:55 - Hírextra
A bizottsági üléseken azóta nem vesz részt Kövér László, Demeter Ervin és Simicskó István, hogy a kormányfő Szilvásy György titokminiszter javaslatára - a testület elutasítása ellenére - Laborc Sándort a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) főigazgatójává nevezte ki, még 2007 decemberében.
Simicskó István az MTI-nek azt mondta: szerinte semmiben nem sérül a parlamenti munka és a bizottságban sem okoz fennakadást, hogy nem vesznek részt a testületi üléseken, ugyanis nem arról van szó, hogy nem dolgoznak, hanem arról, hogy az üléseken nem jelennek meg.

A KDNP-s politikus elmondása szerint bizottsági elnöki teendőinek nagy részét elvégzi, ő jár a bizottsági elnöki értekezletekre, ő készíti elő és hívja össze az üléseket, valamint Tóth Károly MSZP-s alelnökkel egyeztetve a napirendet is ő állítja össze, majd az ülés jegyzőkönyveinek elolvasása után ő teszi meg az utómunkákhoz szükséges lépéseket is. Az ülésvezetést - ami Simicskó István szerint a gyakorlatban a szó megadását, valamint az ülés megkezdését és bezárását jelenti - a szocialista alelnök végzi. Szerinte mindenben a házszabálynak és a törvényeknek megfelelően járnak el.

Simicskó István szóban már kezdeményezte, hogy díjazásáról lemond, vagy annak csökkentésébe beleegyezik, ha az Országgyűlés ezt javasolja. "Vonják le a fizetésemből" - mondta a politikus, aki szerint az utóbbi időben jótékonysági felajánlásokat tesz, éppen azért, hogy ne mondhassák, hogy jogtalanul vesz fel pénzt.

Szili Katalin házelnök ugyanakkor furcsa magatartásnak nevezte, hogy a képviselő szerint az Országgyűlésnek kellene levonnia tiszteletdíjából a távolmaradás miatt. "Nem az a fontos, hogy fizetjük vagy nem fizetjük, a lényeg, hogy köteles részt venni a munkában" - fogalmazott, hozzátéve, hogy ilyesmiről ő nem is dönthet.

A házelnök emlékeztetett arra, hogy a szabályok szerint a frakciók vizsgálják és igazolják a képviselői hiányzást, amit a Ház vezetése elfogad.Az Országgyűlés elnöke felhívta a figyelmet arra is, hogy a házszabály egyértelműen rögzíti: az országgyűlési képviselők kötelesek elősegíteni a Ház munkáját és részt venni a parlament munkájában.

Az MSZP-frakció a héten kérte Szili Katalintól, hogy a házbizottság vagy az ügyrendi bizottság foglaljon állást arról, hogyan biztosítható a nemzetbiztonsági bizottság munkája, mert az elnök távolmaradása veszélyezteti a testület működését. Lendvai Ildikó MSZP-frakcióvezető azt is kifogásolta, hogy a bizottság elnöke és a bizottsági tagok nem kérték tagságuk, funkciójuk és tiszteletdíjuk folyósításának megszüntetését, s helyettük frakciójuk sem jelölt másokat.
Szili Katalin erre reagálva jelentette be a csütörtöki házbizottsági ülés után, hogy az ügyben felkérte az alkotmányügyi bizottságot, hogy vizsgálja meg a kialakult helyzetet.

Simicskó István az MTI-nek ugyanakkor azt valószínűsítette, hogy a Fidesz és a KDNP elnöksége nem fog változtatni korábbi döntésén, és továbbra sem vesznek részt a bizottság ülésein. Szerinte nincs más eszközük arra, hogy felhívják a figyelmet: a kormány semmibe veszi a nemzetbiztonsági bizottság ellenőrzési funkcióját.

A képviselők hiányzásának szankcionálási lehetősége évek óta téma a parlamentben. Szili Katalin 2006 őszén kezdeményezte, hogy tárgyaljanak erről a parlamenti pártok, majd egy évvel később Gyurcsány Ferenc miniszterelnök is felvetette ezt a problémát, amelyet az "emberek többségét joggal irritáló" ügyek közé sorolt. Tavaly ősszel egyeztetettek is a pártok erről, de végül nem tudtak megállapodni.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását