2024. április 28. - Valéria

Szerényebb karácsony a hitelválság miatt

Szerény karácsonyra készülhetnek a britek a hitelválság miatt. Több bank is elismerte, hogy körültekintőbben fog kölcsönözni ügyfeleinek, vagyis az ilyenkor hagyományosan vásárolt, drágább ajándékokról ezúttal sokaknak le kell mondaniuk a szigetországban.
2008. október 2. csütörtök 21:13 - Hírextra
Az Amerikából indult, de a hasonló üzleti kultúrája miatt Nagy-Britanniát is érinti a hitelválság, amelynek hatását a hétköznapi emberek is egyre jobban megérzik majd. Amellett, hogy szinte minden héten érkeznek hírek az ott a meggazdagodás zálogának tartott ingatlanok értékcsökkenéséről és az újabb elbocsátásokról, a Bank of England jelezte azt is: az év utolsó negyedévében tovább szigorítják a hitelfeltételeket.

Mit jelent ez egy olyan gazdaságban, amely a fogyasztásra, és az azt fenntartó olcsó kölcsönökre épült? Fogyasztáscsökkenést. Azaz, ha az év végére nehezebb lesz a hitelkártya-adósságokat konszolidáló személyi kölcsönhöz jutni, vagy nem lehet majd alacsonyabb THM-et kínáló rivális hitelkártyacéghez átvinni a felhalmozódott egyenleget, akkor a karácsonyi költekezés bánja majd.

Az új hitelkártya-igénylők közül a korábbiaknál jóval többet fognak elutasítani a bankok, akik viszont kapnak kártyát, be kell, hogy érjék alacsonyabb limittel.

Kipukkadt

A szűk esztendő a brit ingatlanpiac esésével is összefügg. Tavalyig tíz éven át nőttek az ingatlanárak, így a családok olcsóbb házba költözhettek otthonukból, és a profitot szabadon felhasználhatták, vagy lakásuk növekvő értéke miatt tovább növelhették és újabb olcsó jelzáloghitelt vehettek fel.

Az elmúlt közel egy évben azonban az ingatlanárak több mint 12 százalékkal estek, és leült a lakásvásárlási, illetve -eladási kedv. Egyes ingatlanvállalkozók annyira kétségbeestek, hogy azt ígérik, ha tőlük vesznek új építésű házat, akkor egy évig fizetik a törlesztőrészletet, a villany- és a gázszámlát, sőt, a vevő kap egy ingyen fridzsidert és egy mosógépet is.

Mindezzel párhuzamosan, a brit ipari szektor 17 éve nem látott módon szűkül, és szakértők attól tartanak, hogy a brit gazdaság recesszió felé halad.
Forrás: inforadio
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását