2024. április 19. - Emma

Paprikafesztivál

Fűszerpaprikát, paprikás ételeket, dél-alföldi borokat és pálinkát kóstolhatnak azok, akik a hétvégén ellátogatnak a Dóm térre a Szegedi Paprikafesztiválra és a Csongrád Megyei Paprikasóra.A fogadalmi templom előtti téren tíz termelő és feldolgozó kínálja
2008. október 2. csütörtök 07:55 - Hírextra
A fesztiválra idén Szeged környékéről hívtak termelőket, de a szervezők reményei szerint a következő esztendőkben már vajdasági és Arad környéki "paprikások" is kínálják portékájukat a Dóm téren.
A tengeren túlról a Balkánon keresztül érkezett fűszerpaprikát a XIX. század elején kezdték el termeszteni a Tisza-parti város környékén, s hamar a szegedi nagytáj egyik fontos kultúrnövényévé vált, e termőterületet azonban ma már országhatárok osztják fel - közölte a szakember.

A közönség nemcsak fűszerpaprikát, hanem jobbnál-jobb paprikás ételeket is kóstolhat majd, amelyeket finom dél-alföldi borokkal öblíthet le. A profi szakácsok mellett szombaton közismert személyiségek is fakanalat ragadnak. A főzőversenyt Szőke András kommentálja, az étkeket pedig Bede Róbert értékeli.

A pénteken gólyalábasok felvonulásával kezdődő fesztivál vendégeit színvonalas kulturális programok szórakoztatják három napon át: Paprika Jancsi történetét adja elő Bartha Tóni, Magyarország egyik legjobb vándorbábosa, fellép a téren többek között a Fonó Néptáncegyüttes, a szegedi fiatalok tehetséges rapbandája, az ösztön, valamint a mediterrán világzenét játszó Pero Negro, a Cuháré Táncműhely és az erdélyi költők megzenésített verseit előadó Borostyán együttes.

Pénteken a Móra Ferenc Múzeum történeti kiállítóhelyén, a Fekete-házban Fűszerpaprika és a régió címmel konferenciát rendeznek, ezen előadások hangzanak majd el a fűszerpaprika-termesztés magyarországi, illetve vajdasági helyzetéről, de szó esik arról is, miként használható a fűszernövény mint kozmetikai alapanyag.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását