2024. április 28. - Valéria

Valódi hungarikum: Roma Sátor a Szigeten

Az előítéletek miatt nincsen külön szponzora, mégis egyedülállóvá teszi a Szigetet a hetedik éve működő Roma Sátor a helyszín programját összeállító francia származású szervező szerint.
2008. augusztus 17. vasárnap 22:35 - Hírextra
"A Szigeten kívül egy nagy nemzetközi zenei fesztivál sincs a világon, ahol külön megjelenik a roma kultúra" - mondta az MTI-nek Marina Pommier főszervező. "A roma szó miatt sajnos olyan Magyarországon működő cég sincsen, amely támogatná a programsorozatot" - tette hozzá.

Roma zenészeket főként a rétegzenére specializálódott kisebb-nagyobb világzenei- vagy dzsesszfesztiválokra, vagy a kifejezetten cigányzenei fesztiválokra hívnak meg. - "A megafesztiválok közé tartozó Szigeten viszont az Indiától Írországig régiónként más-más színeket mutató roma zenei kultúra egésze megismerhető. Ez az egyik tényező, ami különlegessé teszi a fesztivált" - mondta Pommier.

A sátorba ezren férnek be és este héttől hajnali háromig tart a program. Félházasnál kisebb látogatottságú koncert a programszervező szerint szinte nincsen, a közönségben pedig a többi helyszínhez képest nagyobb a külföldek aránya. "Tudják, hogy aki itt fellép, azt nagyon nehéz elcsípni más fesztiválon."

Vasárnap mások mellett egy igazi magyar gipsy all stars formáció, az Athe Sam Csapat adott koncertet. A leghíresebb magyar zenekarok, például a Szilvási Gipsy Folk Band és a Romano Drom vezetőiből összeállt együttes után a macedóniai Kocani Orkestar is fellépett. Ez volt az első balkáni rezesbanda, amelyet a nyugati hallgatóság megszeretett - mondta az estét záró francia Dj Tagada, aki szerint Nyugat Európában a Kocani és Goran Bregovic bandájának megjelenése óta a balkáni cigányzene hatalmas divat lett Nyugat Európában. "Most az a dolgunk, hogy ez ne csak néhány év alatt levonuló hullám legyen. Ezért kellenek az olyan helyek, mint a Roma Sátor a Szigeten" - mondta a párizsi klubok leghíresebb "cigány buli dj-je".
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

tutti
2008. augusztus 18. 01:58
Ennek nagyon örülök, hogy van ilyen is.
De amikor bűnöznek azt nem szeretem.
Akkor most rasszista vagyok?
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását