2024. május 2. - Zsigmond

Nem hívtak meg jelentős szakmai szakszervezeteket

Jelentős szakmai szervezetek nem kaptak meghívót a miniszterelnök és pedagógiai szervezetek találkozójára - közölte a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) csütörtökön az MTI-vel. Kerpen Gábor elnök szerint ezzel nyilvánvalóvá vált, hogy a kormán
2008. október 2. csütörtök 11:50 - Hírextra
A miniszterelnök, az oktatási miniszter és az egyes szervezetek közötti szerdai megbeszélés bebizonyította, hogy az oktatási tárca vezetője nem tévedésből hagyta ki a szakszervezetek és a minisztérium közti egyezmény nyári aláírásából a PDSZ-t - írta állásfoglalásában az érdekvédelmi vezető.

Az Új Tudás programról szóló egyeztetésen részt vett Tóth Tiborné miniszterelnöki megbízott, valamint a Magyar Zeneművészek és Táncművészek Szakszervezete, a Pedagógusok Szakszervezete, a Történelemtanárok Egylete, továbbá a Magyar Közoktatási és Szakképzési Szakszervezet vezetője. Jelen volt még a Magyar Alapítványi, Egyesületi és Magánoktatási Intézmények Egyesületének, a Magyarországi Gyermekbarátok Mozgalmának, a Magyar Szakképzési Társaságnak, a Magyar Pedagógiai Társaságnak, s az Óvó- és Tanítóképzők Egyesületének a vezetője.

Kerpen Gábor utalt arra, hogy a PDSZ és az oktatási miniszter augusztusi találkozóján tisztázódtak, de nem közeledtek a program részleteivel kapcsolatos álláspontok. A szakszervezeti vezető ismételten leszögezte, hogy a program alapjaival egyetért, de egyes részleteivel kapcsolatban komoly kifogásai maradtak, mert azok nem segítik kellőképpen a közoktatás fejlődését, hanem a jelenlegi rossz helyzet konzerválására alkalmasak.

A PDSZ és az oktatási miniszter megbeszélésén azt javasolták, hogy a kötelező pótlékok, így különösen az osztályfőnöki juttatások emelkedjenek. Ezért a PDSZ üdvözli, hogy ezen javaslat egy része a költségvetési törvényben megjelent.

Kerpen Gábor közölte: a szerdai miniszterelnöki sajtótájékoztatón elhangzott, több mint 100 milliárdos támogatás alapján azonban kicsinyesnek és elfogadhatatlannak tartják, hogy a "pályakezdő pedagógusok" kiemelt bérezése és ezen osztályfőnöki többletilletmény a tervezet szerint csak 2009 szeptemberében lépne hatályba. A PDSZ korábban is azt indítványozta, hogy az illetmények emelése 2009 januárjában lépjen életbe - hangsúlyozta.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását