2024. április 19. - Emma

Magánforrások nélkül bedőlne a felsőoktatás

Magyarországon igen magas, úgy 20 százaléknyi a magánforrások aránya a felsőoktatás finanszírozásában: számos nyugat-európai országot, illetve a teljes közép-európai blokkot magunk mögött hagyjuk e tekintetben - írta a csütörtöki Népszabadság az OECD nemr
2008. október 2. csütörtök 06:36 - Hírextra
Magyarország ugyan a vizsgálatban közvetlenül nem vett részt, ám a jelentés tartalmaz hazánkról is számos olyan adatot, amelyből fontos következtetések vonhatók le - nyilatkozta Halász Gábor, az OECD Oktatáskutatási és Innovációs Központja igazgatótanácsának tagja a lapnak.

Az oktatáskutató szerint ezek közül az egyik legfontosabb, hogy hazánkban a magánforrások szerepe olyan jelentős a felsőoktatás finanszírozásában, hogy ha kivonnák, összeomlana a rendszer. Ennek ellenére a családok hozzájárulása egyenlőtlen, vagyis: nem mindenki fizet. Magyarországon kettős és igazságtalan a rendszer: a magánszféra, a családok hozzájárulása fontos, ennek ellenére van, aki fizet, és van, aki nem (a hallgatók csaknem fele legalább 100 ezer forint költségtérítést fizet szemeszterenként).

Az OECD tanulmányából az is kiderül, hogy Magyarországon az elmúlt évtizedben 30 százalékkal csökkent az egy hallgatóra jutó felsőoktatási kiadás: ezzel sereghajtók vagyunk, kizárólag Csehország áll mögöttünk - olvasható a lapban.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását