2024. május 5. - Györgyi

A diplomások 20 évvel tovább élnek

Magyarországon megéri diplomát szerezni, hiszen a felsőfokú végzettség úgy 20 százalékkal hosszabb élettartamot ígér a középiskolai végzettséghez képest (ennyivel tovább élnek a diplomások), a kereseti különbség pedig több mint kétszeres. Ez utóbbi adatta
2008. október 2. csütörtök 06:40 - Hírextra
A diplomás munkanélküliség ráadásul a híresztelésekkel ellentétben nem nőtt: változatlanul 3-4 százalékon áll, mindössze az álláskeresés ideje hosszabbodott némiképp - mutatott rá a lapnak nyilatkozva Kerekes Gábor, az oktatási tárca háttérintézményeként működő Educatio Kht. ügyvezetője.

Mindezek ellenére a felsőoktatásba jelentkezők száma az utóbbi években drasztikusan csökkent: a 2004-es, 167 ezres jelentkezői "csúcshoz" képest az idén már csak alig 97 ezren adták be jelentkezési lapjukat valamely intézménybe. Az okok egyebek közt a megváltozott képzési szerkezetben, illetve a fiatalok életstratégiájának változásában keresendők, de semmiképpen sem demográfiaiak; az érettségiző korosztály száma ugyanis nem csökkent - olvasható a Népszabadságban.

Korábban a jelentkezők kétharmadát az idősebb korosztály, vagyis a nem az adott évben érettségizők tették ki. Ez a "bázis" csökkent, hiszen a felsőoktatás kapuinak egyre szélesebbre tárásával az intézmények fölszívták a korábban sikertelenül próbálkozókat. - Az idősebb korosztályt ráadásul hátrányosan érintette a bolognai, többciklusú képzés bevezetése - mutatott rá a lapban Fábri István szociológus, az Educatio Kht. vezető elemzője.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását