2024. április 25. - Márk

Gyurcsány a nyugdíjasokat támogatja

Az idősek támogatása erkölcsi kötelességünk, hiszen ők azok, akik egy élet munkájával bizonyították elkötelezettségüket és odaadásukat az ország sorsának jobbítása iránt - írta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök az Országos Idősügyi Önkormányzati Konferencia
2008. október 2. csütörtök 13:31 - Hírextra
A levélben, amelyet Korózs Lajos, az idősügyi tanács titkára, a szociális tárca államtitkára olvasott fel, a kormányfő kiemelte: a ma eredményei az idősek munkájának tegnapi eredményeire épülnek, a baloldal vezette kormány ezért mindig kiemelt felelősséggel kezelte a nyugdíjasok érdekeit.

"Lehetőségeinkhez mérten igyekeztünk mindig elősegíteni, hogy idősebb honfitársaink erkölcsi és anyagi biztonságban érezhessék magukat" - írta a miniszterelnök.

Mint hozzátette, ez volt a 13. havi nyugdíj bevezetésének a célja, ezért állították vissza a méltányossági nyugdíjemelés rendszerét, s ezért hajtják végre a nyugdíjkorrekciós programot.
A kormányfő rámutatott arra: az elmúlt években nem csak megőrizték, de növelték is a törvényben vállaltak felett a nyugdíjak értékállóságát, így azok vásárlóértéke 40 százalékkal magasabb, mint 2001-ben volt. A baloldali kormány egyik legfontosabb feladatának tekinti az idősek biztonságának megőrzését, juttatásaik növelését - hangsúlyozta.

Az adócsökkentéssel kapcsolatban Gyurcsány Ferenc levelében kiemelte, hogy annak fedezetét semmiképpen sem azokkal fogják megfizettetni, akik a legnehezebb szociális helyzetben vannak.
"Az adócsökkentés ára nem lehet a nyugdíjak befagyasztása, az idősek biztonságának veszélyeztetése, a szociális juttatások szűkítése" - írta a kormányfő.

A miniszterelnök levelében úgy fogalmazott: az idősek nyugalomra, biztonságra és kiszámíthatóságra vágynak, és ezt minden kormánynak kötelessége megteremteni.
Az ünnepségen átadták a 2008. évi Idősbarát Önkormányzat díjakat, amelyek elnyerésére 68 önkormányzat pályázott. Díjat kapott Budapest XVIII. kerülete, Mórahalom, Pusztaederics, Rózsaszentmárton, Székesfehérvár és Tiszaújváros önkormányzata. Különdíjban részesült a Bihartorda község. Az elismeréseket Szűcs Erika szociális miniszter és Gyenesei István önkormányzati miniszter adta át.

A Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének különdíját Kelebia község kapta, az elismerést Molnár Gyula, a szervezet elnöke adta át.

A díjakkal egymillió forint jár, ezt az összeget a díjazott települések önkormányzatai az időskorúak támogatására fordíthatják.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását