2024. április 25. - Márk

Felszállt a füst-új püspöki főtitkárt választottak

A portugál Duarte da Cunha személyében megválasztották az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsának (CCEE) új főtitkárát a szervezet Esztergomban zajló közgyűlésén - tájékoztatta a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) sajtóirodája az MTI-t.
2008. október 2. csütörtök 09:51 - Hírextra
Az öt évre választott új főtitkár a lisszaboni érsekség papja, 1968-ban született, 1993-ban szentelték pappá. A lisszaboni katolikus egyetemen pasztorális teológiából szerzett tudományos fokozatot, 1998-ban doktorált Rómában.

Duarte de Cunha 1997 és 2000 között a lisszaboni patriarchátus főtitkára és az érsekség családbizottságának titkára volt. 1998-ban magánintézetet alapított bajba jutott várandós nők számára, és egy árvaház lelkésze volt.

A portugál katolikus egyetemen 2000 és 2004 között az egyház társadalmi tanításának professzora, 2002 és 2005 között ugyanitt a családdal foglalkozó tudományos intézet elnöke volt. Vendégoktatóként ezekben az években tanított a kelet-timori nagyszemináriumban is. Számos publikáció fűződik a nevéhez, ezek témája a család, Szent Tamás teológiája, illetve az egyház szociális tanítása. Anyanyelvén kívül beszél olaszul, angolul, franciául és spanyolul.

Az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsának közgyűlése kedden kezdődött meg Esztergomban. A négynapos tanácskozáson a katolikus egyház és a média kapcsolata mellett tárgyalnak bioetikai kérdésekről, az eutanázia által felvetett problémákról, a vallásoktatás európai helyzetéről is.

A CCEE 1971-ben tartotta alakuló közgyűlését Rómában, jelenleg 34 püspöki konferenciát fog össze. A szervezetet 2006 óta vezeti Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek, az MKPK elnöke. A CCEE alelnöke Jean-Pierre Ricard bíboros, bordeaux-i érsek, a francia püspöki konferencia elnöke és Josip Bozanic bíboros, zágrábi érsek, a horvát püspöki konferencia elnöke.
A tanács szorosan együttműködik az Európai Egyházak Konferenciájával, az Európai Unió Püspöki Konferenciáinak Bizottságával, továbbá az illetékes szentszéki hivatalokkal.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását