2024. április 25. - Márk

Negyedével emelik a fűtés árát

A város közgyűlésének döntése szerint szerdától 22 százalékkal nő a távfűtés hődíja Székesfehérváron, mivel azonban az alapdíj nem változik, az emelkedés összességében kisebb mértékű, 15-16 százalékos lesz - mondta el a távhőszolgáltató cég illetékes veze
2008. október 1. szerda 12:53 - Hírextra
A hődíjemelés egy átlagos, 52 négyzetméter alapterületű lakásban élőknek - attól függően, hogy az épületnél már megtörtént-e az energiatakarékos panelfelújítás - havonta 2.200- 2.600 forint többletkiadást jelent - tette hozzá Pájer Sándor, a Széphő Zrt. távhő-szolgáltatási vezérigazgató-helyettese.

A közgyűlési döntés értelmében a hődíjemelés a következő gázáremelésig lesz érvényes.
A földgáz árának áprilisi és júliusi emelését a hőenergiát előállító cég, a távhő szolgáltató és a befektetők vállalása révén Székesfehérváron eddig nem hárították át a lakossági és egyéb távhő-fogyasztókra.

A gázár növekedése miatti többletköltségek azonban már olyan mértékűek, hogy a hőtermelő vállalatok számára változatlan áron tovább nem vállalhatók - hangzott el a város közgyűlési döntésének indoklásakor.

A távhőszolgáltatást végző, önkormányzati tulajdonú Széphő Zrt. a távhő árának tényleges emelkedését még mindig nem teljes mértékben építette be a szolgáltatás árába, ami december végéig 27 millió forint többletköltséget okoz a cégnek.

A távfűtött lakásokban élők októberi, novemberi fűtésszámláját egyébként csökkenti, hogy az önkormányzat kezdeményezésére a lakosság 66 százalékos kedvezménnyel veheti igénybe az előfűtés idején - október 14-ig - a távfűtést. A lehetőséggel a társasházak több mint háromnegyede élt.

Az önkormányzat keresi a fűtési költségek csökkentésének lehetőségeit, s a lehetőségek felkutatására és kidolgozására munkabizottságot hozott létre.A grémium egyik - várhatóan már a fűtési szezon második felében megvalósuló - elképzelése szerint az önkormányzat és a távfűtésben érdekelt cégek közös alapítványt hoznak létre a rászorulók támogatására.

Továbbá megvizsgálják a lehetőségét annak is, hogy a szolgáltató cég egyetértésével a lakók egyenlő, havi részletekben fizethessék a fűtésszámlát. A javaslatokról még tárgyalnak, a végső döntést a város közgyűlése hozza majd meg.

A távfűtési árak növekedésnek mérséklését segítheti a már működő gázmotoros erőmű bővítése is. A több mint 10 milliárd forintos fejlesztésről várhatóan e havi ülésén határoznak a városi képviselők.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását