2023. október 3. - Helga

Nagyobb születési méret, nagyobb kockázat

Azok az újszülött lányok, akik az átlagosnál nagyobb súllyal és hosszal születnek, felnőve nagyobb mellrákkockázattal számolhatnak - állítják brit kutatók a Public Library of Science Medicine című online tudományos szakfolyóiratban.
2008. október 1. szerda 07:55 - Hírextra
Az elemzés, amely 600 ezer nőre kiterjedő, 32 tanulmány adatait összegzi, az eddigi legerősebb bizonyíték egy ilyen jellegű kapcsolatra. A hatalmas méretű vizsgálati mintában 22 ezer nőnek volt mellrákja. A londoni kutatók megállapítása szerint a 80 éves korig kialakuló összes mellrákos eset 5 százalékát magyarázhatja a születési méret.

A szakemberek szerint az eredmény a születés előtti környezet és a később kialakuló rák kapcsolatát jelzi. Egyes kutatók okként feltételezik, hogy a nagyobb méretű babát több ösztrogén és növekedési hormon éri az anyaméhen belül. A nemi érés időpontja és a felnőttkori súly szintén kapcsolatba hozható a mellrákkockázattal.

Az adatok elemzésekor a születési súlyt, hosszúságot és fejkörfogatot vették alapul. A kutatók szerint a születési súly 0,5 kilogrammos növekedése 7 százalékkal növeli a mellrák kockázatát. A születési hossz kevésbé erős kockázati tényezőnek bizonyult.

Az egykor négy kilogramm fölötti súllyal született nőknél 12 százalékkal bizonyult nagyobbnak a mellrákkockázat, mint azoknál, akik születési súlya 3,0 és 3,5 kilogramm között volt.

A mellrák igen összetett betegség, számos tényező befolyásolja kialakulását, egyebek közt a táplálkozás, alkoholfogyasztás, fizikai aktivitás, a családi, genetikai háttér, valamint környezeti tényezők. A születés előtti, magzati hormonhatás csak egyike a hátterében álló lehetséges előidéző okoknak.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását