2024. május 4. - Mónika, Flórián

Magyar vízummentesség Amerikába

Magyarország és az Egyesült Államok megkötötte az amerikai vízummenteséghez szükséges utolsó megállapodást. A bűnügyi adatok cseréjéről szóló egyezményt April H. Foley nagykövet és Draskovics Tibor igazságügyi miniszter írta alá szerdán Budapesten.
2008. október 1. szerda 17:10 - Hírextra
Az igazságügyi miniszter szerint a dokumentum aláírása nemcsak a könnyebb utazás miatt nagy lépés, hanem azért is, mert így a magyarok is egy biztonságosabb világban élhetnek.
"Minden ilyen egyezmény, amely lehetővé teszi, hogy eredményesebben harcoljunk azokkal, akik a biztonságunkat, a demokrácia alapintézményeit veszélyeztetik, fontos nekünk" - hangsúlyozta Draskovics Tibor az aláírást követő sajtóértekezleten.

A tárgyalások egyik döntő kérdése volt, hogy a nagyon szigorú magyar és a szintén szigorú európai adatvédelmi jogszabályoknak hogyan lehet megfelelni ilyen egyezménynél. Nagyon nehéz tárgyalások voltak: mind a két ország nagyon határozottan képviselte nemzeti érdekeit - mondta a miniszter.

Az egyezmény minden tekintetben megfelel a magyar alkotmányos követelményeknek és megfelel az európai jogszabályoknak is. A megállapodás nem teszi ki semmilyen kockázatnak a magyar állampolgárokat az adatokkal összefüggésben - tette hozzá Draskovics Tibor.
April H. Foley amerikai nagykövet kiemelte, hogy a kétoldalú adatcsere-egyezménnyel mindkét ország biztonságosabbá válhat.

Ez az egyezmény az utolsó lépés ahhoz, hogy szorosabbra fűzzük a két ország transzatlanti együttműködését. Ahogy a bűnözés egyre inkább nemzetközivé válik, a bűnüldözési együttműködésnek is nemzetközivé kell válnia, ez az egyetlen lehetőség, hogy megvédjük állampolgárainkat - mondta April H. Foley.

A nagykövet kiemelte, hogy az amerikai kormány garantálja a megosztott adatok biztonságát. Az egyeztetésnél a felek nagy hangsúlyt helyeztek arra, hogy a megállapodás megfeleljen a magyar adatvédelmi szabályoknak - tette hozzá.

A szerdán aláírt megállapodás az egyik utolsó mérföldkő a vízummentességhez vezető úton. A két kormány együttműködésével aláírt egyezmény eredményeként biztos vagyok abban, hogy Magyarország csatlakozhat a vízummentességi programhoz a Bush-adminisztráció idején, azaz 2009. január 20-ig - hangsúlyozta a nagykövet.

Ha minden kritériumot teljesít Magyarország, tehát az elutasítási ráta is tíz százalék alatt marad, akkor az amerikai elnök javaslata alapján - kongresszusi egyeztetéssel - léphet be az ország a vízummentességi programba - mondta April H. Foley.

A sajtóértekezleten a nagykövet helyett a főkonzul válaszolt az MTI azon kérdésére, hogy a megállapodás eredeti tervezete alapján valóban kérte-e az Egyesült Államok a szenzitív személyes adatokat, így például az egyének szexuális hovatartozásról és a politikai meggyőződésről szóló információk cseréjét.

Thomas Ramsey kiemelte: az egyezmény kizárólag olyan adatok cseréjéről szól, amelyek valamely bűnügyi nyilvántartásban szerepelnek.
Az egyezménynek soha nem volt célja, hogy szenzitív adatokat cseréljen ki az Egyesült Államok és Magyarország, már csak azért sem, mert egyik ország gyűjt ilyen adatokat a bűnügyi nyilvántartásába - húzta alá a főkonzul.
A magyar fél szerint ugyanakkor az egyezm
ény egyik korábbi változata alapján Magyarországnak szenzitív személyes adatokat is ki kellett volna cserélnie az Egyesült Államokkal. Erről korábban a külügyi államtitkár, kedden pedig a külügyminiszter is beszélt az MTI-nek.

Göncz Kinga kedden kiemelte: Magyarországnak sikerült elérni, hogy nem fog átadni érzékeny adatokat, amelyek esetleg személyiségi jogokat sérthetnek, kifejezetten a bűnügyi adatok cseréjéről lesz szó.

Az amerikai nagykövet korábban határozottan cáfolta az MTI-nek, hogy a szexuális orientációra, politikai hovatartozásra, vagy szakszervezeti tagságra vonatkozó adatok cseréjét kérte az amerikai fél.
A sajtóértekezleten az igazságügyi miniszter ígéretet tett arra, hogy a szerdán megkötött egyezményt nyilvánosságra fogják hozni a parlamenti ratifikáció után.

Az amerikai fél tájékoztatása szerint a megállapodás alapján nem fogják az összes beutazó adatait kicserélni és a teljes adatbázist sem osztják meg. A két ország hatóságai meghatározott esetekben kérnek majd adatokat egymástól. Így például akkor, ha a másik ország állampolgára bűncselekményt követ el az adott állam területén.

Az utolsó adatcsere-egyezmény aláírása után már csak egy nyitott kérdés maradt: tíz százalék alatti lesz-e az elutasított magyar vízumkérelmek aránya. Az MTI követségi forrásokból úgy értesült, hogy a budapesti nagykövetségen tíz százalék alatt maradt ez az arány az elmúlt pénzügyi évben.
A magyarok ténylegesen azután utazhatnak vízummentesen az Egyesült Államokba, hogy - a kísérleti időszak után - hivatalosan is elindul az úgynevezett elektronikus utasnyilvántartó rendszer. Az amerikai informatikai rendszert a tervek szerint 2009. január 12-től kell majd használniuk a vízummentességi programban részt vevő országok állampolgárainak.

A program keretében a külföldi turisták és üzletemberek legfeljebb kilencven napig tartózkodhatnak majd vízum nélkül az Egyesült Államokban, a munkavállalóknak és a kint tanuló diákoknak továbbra is kell majd vízumot kérniük. Az utazás előtt azonban a turistáknak is regisztrálniuk kell magukat, egy megadott internetes oldalon kell egy kérdőívet kitölteniük. Ez a programban részt vevő összes ország állampolgárainak kötelező lesz.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását