2024. május 5. - Györgyi

Katonia irányítás alatt a repülőtés

Szerdától magyar katonák vezetik az afganisztáni főváros repülőterének irányítását - közölte a Honvédelmi Minisztérium sajtóosztálya az MTI-vel.
2008. október 1. szerda 17:07 - Hírextra
A honvédség szolnoki helikopterbázisának parancsnokhelyettese, Varga Csaba ezredes vezetésével dolgozó mintegy 70 fős magyar kontingens 2009. március 31-ig látja el a kabuli repülőtér kulcsbeosztásait.

A szaktárca közleménye szerint a magyar katonák tevékenysége összetett, a felelősség óriási: Afganisztán legjelentősebb utas- és teherforgalmát lebonyolító, kettős hasznosítású nemzetközi légikikötőjének katonai irányítását és működtetését végzik majd a magyar katonák.

Az Észak-atlanti Szövetség 2004 óta látja el az egy kifutópályával rendelkező, kétezer méteres tengerszint feletti magasságon található Kabuli Nemzetközi Repülőtér üzemeltetését, amely létfontosságú szerepet tölt be a NATO katonai műveletében. A feladatot a NATO-tagállamok 6 hónapos rotációban látják el. Magyarország Belgiumot váltja.

A repülőteret jelenleg polgári és katonai repülőgépek is használják. A belga és holland F-16-osok mellett többek között itt található a nemzetközi segítséggel újjáélesztett afgán légierő szállítóalakulata is.

A parancsnoki és a törzsfőnöki beosztáson túl október 1-jétől a logisztika, a biztonság, a híradás, a légi műveletek és a légi forgalmi irányítás, a tűzszerészbiztosítás, a meteorológiai biztosítás, valamint a személyügy vezető beosztásaiban is magyar katonák dolgoznak a repülőtéren.

A magyar katonák nagy része már korábban is szolgált egyéni beosztásban a repülőtéren. A repülőtér folyamatos fogadókészségének biztosítása mellett a magyar szakembereknek jelentős szerepük lesz a következő fél évben abban, hogy tanácsaikkal, szakértelmükkel segítsék az illetékes afgán minisztériumok és hatóságok munkáját.

A honvédelmi tárca szerint az új feladat tovább szélesíti Magyarország és a Magyar Honvédség nemzetközi szerepvállalását, s hozzájárul az ország és a honvédség presztízsének javításához, és egyben elismerése az eddig végzett sikeres nemzetközi munkának.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását