2024. április 20. - Tivadar

Költségvetési plafon sürgős tárgyalása

Az SZDSZ csütörtökön az Országgyűlés házbizottságában sürgősségi eljárást kezdeményez a költségvetési plafonról szóló törvényjavaslat tárgyalása miatt - mondta Fodor Gábor szerdán az MTI-nek. Az SZDSZ elnöke pártja javaslatáról azt mondta, azzal a büdzsé
2008. október 1. szerda 19:13 - Hírextra
A pártelnök szerint az így keletkező bevételeket a hiány- és az adók csökkentésre kell fordítani. Ezt azzal indokolta, hogy a hiánycsökkentés stabilizálja a gazdaság helyzetét, míg az adócsökkentés versenyképessé teszi az országot.

A politikus javaslatuk mellett érvelve kitért rá, hogy a kormány által beterjesztett zárszámadásban napvilágra került egy elszámolási hiba a 2007-es hiánnyal és GDP növekedéssel kapcsolatban.
A Központi Statisztikai Hivatal számításai szerint a tavalyi hiányt fél százalékponttal, 5,5 százalékról 5 százalékra kell korrigálni, a gazdasági növekedést pedig 1,3 százalékról 1,1 százalékra.

Fodor Gábor ezt komoly problémának nevezte, mert véleménye szerint ez azt jelzi, hogy nagyobb a mozgástér, mint amit a kormány bevall.

Hozzátette, így azzal is szembe kell nézni, hogy az SZDSZ korábbi kijelentéseinek megfelelően lehetőség van a jelenlegi túladóztatás mérséklésére.

Fodor Gábor külön kitért rá, hogy a számolási hiba felveti azt a kérdést is, hogy mennyire áll biztos alapokon a kormány jövő évi költségvetési javaslata.

A pártelnök egyébként a tervezett büdzséről azt mondta, hogy az távol áll attól, amit az SZDSZ helyesnek és elfogadhatónak tartana, mert a kiadási oldala 500 milliárd forinttal haladja meg a 2008-as költségvetési tervezetét.

Arra a kérdésre, hogy akkor ebben a formájában nem szavazzák meg a költségvetést, úgy felelt, hogy a benyújtott javaslatok feltehetően még változni fognak, de ezek a javaslatok nincsenek összhangban az SZDSZ értékeivel és szándékaival.

Hozzátette, a költségvetési javaslatban túlzónak érzik, hogy a világgazdasági válság közepette egy viszonylag jelentős gazdasági növekedéssel számol a kabinet.

Arra a kérdésre, hogy az SZDSZ mikor áll elő az adótörvényekkel kapcsolatos elképzeléseivel, azt mondta, hogy a következő hetekben, napokban folyamatosan nyújtanak be módosító javaslatokat.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását