2024. május 5. - Györgyi

Felmentették az államtitoksértés vádja alól az újságírót

Jogerősen felmentette az államtitoksértés vádja alól Rádi Antóniát, a HVG újságíróját a Fővárosi Ítélőtábla szerdán - közölte Retteghy István, az újságíró jogi képviselője az MTI-vel.
2008. október 1. szerda 14:07 - Hírextra
Az ítélőtábla szerdán helybenhagyta a Fővárosi Bíróság elsőfokú ítéletét.
A Fővárosi Bíróság 2007. december 19-én hozott ítéletet az ügyben, és bűncselekmény hiányában felmentette a HVG újságíróját.

Az eljárás a székesfehérvári maffiaügy néven elhíresült esetről szóló, a HVG 2003. május 17-i számában megjelent írás miatt indult öt éve.

Varga Zoltán bíró az elsőfokú ítélet indokolásában elmondta, a kifogásolt cikk megjelenésekor a vádban szereplő adatok nem voltak államtitkok. A két vizsgált eset egyikében az adatokat nem is minősítették át, míg a másikban már korábban megszűnt ez a minősítés.

A védelem az eljárás során hangsúlyozta, hogy a szerző nem a vádirathoz jutott hozzá, s a bíróság nem is talált ebből szó szerint átemelt részeket a cikkben, amely "inkább rövid összefoglalója" volt a dokumentumnak - emelte ki akkor Varga Zoltán.

Az indokolás szerint így nem nyert bizonyítást, hogy a vádiratból emelt át részeket a szerző, márpedig a titkosság "nem borít védőernyőt" a vádiratban szereplő valamennyi adatra; azoknál minden egyes esetben vizsgálni kell, államtitoknak minősülnek-e.

Az ügyész az elsőfokú ítélethirdetés után bejelentette: fellebbeznek a bűnösség megállapítását kérve.
A 2001-ben indult eljárás során két ügyészségi nyomozót és magas beosztású, Fejér megyei rendőri vezetőket vádoltak meg súlyos hivatali bűncselekményekkel. 2006-ban azonban jogerősen felmentették a 23 vádlott többségét.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását