2024. május 2. - Zsigmond

Földet vásárolna a közgyűlés

A Zala Megyei Közgyűlés pályázatot nyújt be földterületek vásárlására a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-hez - közölte Manninger Jenő, a közgyűlés elnöke a keddi rendkívüli ülést követő sajtótájékoztatón.
2008. szeptember 30. kedd 18:10 - Hírextra
Hozzátette: a napokban jutott tudomásukra, hogy a vagyonkezelő Zrt. Zala megyében kedvező áron, egy tételben kíván értékesíteni több mint 900 hektár földterületet. A közgyűlés elnöke szerint hasznos lenne, ha ezek a földterületek a megye tulajdonába kerülnének, majd ezt követően a hasznosítása és az értékesítése a helyben lakók javára történne. A pályázat benyújtásáról a keddi rendkívüli ülésen döntött a közgyűlés, az ehhez szükséges önrészt a fejlesztési céltartalékból finanszírozzák majd.

A pályázatban megjelölt összeg a piaci ár alatti, de megnehezíti a megyében gazdálkodók jelentkezését, hiszen a kiírás szerint csak egyben pályázható meg, és ehhez 300 millió forint feletti összeggel kell rendelkezni. Nagyobb lehetőségük lenne a helyi gazdáknak a földvásárlásra, ha részenként értékesítenék, mert ekkora összeget nehezen tudnak előteremteni.

"Információk szerint a nagybefektetők kifejezetten spekulatív célokkal vásárolják fel a földeket. Ha a megyében spekulációs céllal írnak ki egy pályázatot, ha a megye tudná képviselni a megyében élők érdekeit, és a törvények erre lehetőséget adnak, akkor közbe kell lépni" - jelentette ki Manninger Jenő.
A megyei önkormányzat szándéka, hogy a földterület - lehetőleg tulajdonjog formájában - a helyi gazdák kezébe kerüljön majd.

A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő a 903,8 hektár területet szántó és gyep megjelöléssel, 347 millió forintért hirdette meg. A földek több település - Pölöske, Söjtör, Hahót, Pacsa, Szentpéterúr, Zalaapáti, Alsónemesapáti - határában találhatók. A pályázat benyújtási határideje 2007. október 6-a.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását