2024. április 27. - Zita

Finnugor arcok képeken

A Finnugor népek arcai című fotókiállítást a rigai Akadémiai Könyvtárban nyitják meg csütörtökön a magyar, az észt és a finn nagykövet társaságában.
2008. szeptember 30. kedd 17:20 - Hírextra
Dávid Gyula, a Tallinni Magyar Intézet igazgatója volt a kiállítás ötletadója. Az Észt Képzőművészeti Akadémia ugyanis már 20 éve szervez utakat oroszországi finnugor területekre. A különféle képzőművészeti műfajokban dolgozó fiatalok ilyenkor egy-kéthetes táborozáson vesznek részt, és gyűjtik a finnugor népek kultúrájának különféle anyagait - mondta el az MTI-nek az igazgató.

Tavaly, a táborozások 20. évfordulóján kiállítást állított össze az észt egyetem, s ezt az anyagot bemutatták az Európai Unió székhelyén, Brüsszelben és az Európai Parlament központjában, Strasbourgban is.

Diplomáciai esemény volt, hogy a rigai magyar, finn és észt nagykövet mint három államalkotó finnugor nép képviselője megállapodott, hogy a lett fővárosban is bemutatják az Észt Képzőművészeti Akadémia kiállítását, és vállalták a társszervező szerepét.

Dávid Gyula ebből az alkalomból szintén elmegy Rigába és fölhasználja az alkalmat, hogy tárgyaljon a lett integrációs minisztériumban - amely a kisebbségek ügyeivel foglalkozik - a lív kisebbség kultúrájának bemutatásáról Magyarországon.

A finnugor népcsaládba tartozó lív nemzetség mintegy 80-200 embert számlál Lettországban, és a tallinni magyar intézetnek egyik feladata, hogy őket is bemutassa magyarországi kulturális eseményeken - tette hozzá Dávid Gyula.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását