2024. április 26. - Ervin

Film az Alzheimer-kóros Annie Girardot-ról

Dokumentumfilmen mutatták be az Alzheimer-kórban szenvedő nagy francia színésznő, Annie Girardot életének nyolc hónapját, a maga valóságában, világos és elborult pillanataiban.
2008. szeptember 30. kedd 09:38 - Hírextra
A film kapcsán az emberekben aggályok fogalmazódnak meg. Vannak, akik attól tartanak, hogy a jóváhagyását firtató többszöri kérdésre adott bólintása csak egy ügyes, de cinikus montázs eredménye, és a színésznő nem tudta, hogy egy film főszereplőjét csinálták belőle.
Nicolas Baulie rendező elutasítja a vádakat; állítja, hogy Girardot tudta, mi történik, együtt beszélték meg a dolgot. A legteljesebb bizalomban történt a forgatás.

Girardot október 25-én lesz 77 éves. Két éve közismert betegsége. Ekkor jelent meg lánya, Giula Salvatori Anyám emlékezete című könyve. "Amikor megtudtuk, hogy anyám Alzheimerben szenved, mindent össze akartam törni. De ő még itt van velem, és néha abban a kiváltságban részesülök, hogy elfogom a tekintetét" - mondta. Giulia, miután megismerte a betegséggel járó összes problémát, létrehozta a "Tenni az Alzheimer ellen" egyesületet, amelynek célja segíteni a betegek családtagjait.

Annie Girardot 1931-ben született Párizsban. 1954-ben lett a patinás Comédie-Francaise tagja, de Jean Cocteau-nak annyira megtetszett az egyik alakítása, hogy elcsábította a mozihoz. A második világháború utáni időszak "legszebb drámai temperamentumát" látta benne és a színésznő nem okozott csalódást. A siker 1956-ban köszönt rá a Tizenhárman egy asztal körül című filmmel.

 Később olyan filmtörténeti jelentőségű alkotásokban szerepelt, mint a Rocco és fivérei vagy a Dillinger halott, de szerepelt szerelmi drámában, pszichokrimiben és vígjátékokban is: ez utóbbiak közül kiemelkedett parádés alakítása A hölgy nem iszik, nem dohányzik, nem flörtöl, csak fecseg című filmben, többször is remek kettőst alakított Philippe Noiret-val, nem riadt vissza erotikus filmektől sem. Egyik utolsó nagy szerepét A zongoratanárnőben játszotta, Isabelle Huppert zsarnok anyját jelenítette meg félelmetesen.

Most a színésznő az Alzheimer-kór elleni harc szimbólumává vált. Franciaországban egymillió ember szenved ebben a kórban. A kormány költségvetésében 5 évre másfél milliárd eurót tartalékolt szenvedéseik megkönnyítésére és tervezi, hogy az egész országban megteremti a szűrési lehetőséget mindazoknak, akik a betegség tüneteit vélik felfedezni magukon - írta a Corriere della Sera című olasz lap.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását